Siirry pääsisältöön

Päivi Lukkarila: Kolmen ajan maa

Harmittelin joskus, että tulee luettua liian vähän lasten fantasiakirjallisuutta. Olenkin sittemmin yrittänyt korjata tätä asiaa. Tällä kertaa luettavaksi päätyi juuri ilmestynyt Päivi Lukkarilan Kolmen ajan maa. Kirjan on muuten kuvittanut 12-vuotias Oona Liukkonen.

Kolmen ajan maan päähenkilö on Miima, kymmenenvuotias tyttö, joka asuu pikkuveljensä ja äitinsä kanssa. Lasten äiti tekee paljon töitä ja lapset joutuvat olemaan paljon kahdestaan. Miiman pikkuveli Miko ei osaa puhua ääneen, vaan hän puhuu Miimalle ajatusten kautta. Lapset törmäävät yhtenä päivänä pelottaviin hukattuihin lapsiin, joita Miko tahtoo auttaa. Miima ei suostu tähän, mutta kun Miko katoaa, tytön on oltava rohkea ja lähdettävä pelastamaan lapsia.

Kolmen ajan maan opetukset tuntuivat aikuislukijasta melko alleviivatuilta mutta kuitenkin ihan sympaattisilta. Kirjan ajatus on, että lasten tulisi olla lapsia mahdollisimman pitkään, vaikka jotkin aikuiset yrittävätkin varastaa lasten elämänvoiman. Tämä teema jää vähän vajaaksi, sillä vaikka paljastuu, että paha Malus on vanginnut lapset viedäkseen näiltä elämää, ei kirja kuitenkaan kerro, miksi näin on. Olisinkin kaivannut lisää kehittelyä tärkeään aiheeseen.
 
Kirjan kertojana toimii Miima, ja lukijan on helppo samaistua kirjan kielen kautta lapsen ajatuksiin. Kolmen ajan maa painottaa, että kaikki voivat olla rohkeita. Kirja on vauhdikas ja jännittävä, ja uskon että se on lasten mieleen. Miima on helposti samaistuttava sankari, sillä hän on ihan tavallinen tyttö, joka kuitenkin selviää pulasta luottamalla itseensä. 

Lukunäyte sivulta 28:
Äkkiä roskalaatikoiden takana kahahti. Huomaamatta oli tullut aivan sysipimeää, ja pimeydessä näkyi kirkkaita välähdyksiä: hukatut lapset olivat ilmestyneet jostakin pihaan, ja niiden silmät heijastivat himmeän pihalampun hämyä kuin oudot peilit. Se näytti vähän kammottavalta. Vilkaisin, oliko Miko peloissaan, mutta hän halusikin lähestyä hukattuja lapsia ja kiskoi minua malttamattomana hihasta.

Kolmen ajan maa Adlibriksessä ja Kariston nettisivuilla.

Lukkarila, Päivi: Kolmen ajan maa. Karisto, 2011.

Kommentit