Siirry pääsisältöön

L. J. Smith: Vampyyripäiväkirjat 2 – Sielunkumppani

Ensimmäinen L. J. Smithin Vampyyripäiväkirjojen osa Korpinmusta ei ihastuttanut minua ollenkaan. Olin varma, että aika on mennyt ohi näistä 20 vuotta sitten kirjoitetuista kirjoista. Tämä sarjan toinen osa, Sielunkumppani, laittaa minut nyt ottamaan sanojani takaisin. Tämä kirja oli nimittäin vauhdikas ja aidosti viihdyttävä.

Sielunkumppani alkaa suoraan siitä, mihin edellinen kirja päättyi. Siinä ei ole esittelyjä tai kertausta vaan toiminta alkaa heti. Luulen, että tämän sarjan lopullinen arvio pitäisikin tehdä vasta sitten, kun se on kokonaisuutena luettu. Kyseessä näyttäsi nimittäin olevan oikeastaan vain yksi tarina, joka on jaettu muutaman osaan.

Kirjan päähenkilö Elena tietää nyt, mikä hänen poikaystävänsä on. Se ei kuitenkaan vähennä hänen tunteitaan, vaikka koko muu kaupunki tuntuukin epäilevän Stefania murhista. Elena joutuu myös huomaamaan, että hänen suosionsa on romahtanut ja entiset ihailijat karttavat hänen seuraansa. Elena ei kuitenkaan hylkää Stefania, vaan taistelee tämän puolesta sekä yleistä halveksuntaa että Stefanin veljeä Damonia vastaan.

Kun Elenan elämä näytti aikaisemmin pyörivän vain poikien ja tyhjänpäiväisyyksien ympärillä, on hän tässä kirjassa yllättävän vastuuntuntoinen ja rohkea. Mietinkin aikaisemmin tuleeko Elenan luonteeseen jokin muutos, sillä hän ei ollut kovinkaan samaistuttava ensimmäisessä kirjassa. Tämän Sielunkumppani-kirjan Elenasta pidinkin paljon enemmän, sillä vaikka Stefan on edelleen hänen ykkösajatuksensa, tuntuu hänen päähänsä mahtuvan nyt paljon muutakin, kuten huoli ystävistä ja perheestä.

Sielunkumppani on vauhdikas kirja, jossa seikkaillaan pitkin öitä etsien milloin mitäkin ja väistellen pahaa Damonia, joka tuntuu olevan joka paikassa. Nämä vampyyrithän voivat liikkua myös päivällä, jos heillä on kädessään tietystä kivestä valmistettu sormus. Kirja päättyy jälleen kesken ratkaisua, joten jännitystä täytyy pitää yllä seuraavaan kirjaan asti. Verivala onkin tulossa suomeksi jo huhtikuussa.

Lue myös arvioni Korpinmustasta, joka onkin keikkunut joulukuusta asti luetuimpien blogimerkintöjen top 5 -listalla.

Lukunäyte sivulta 29:
Minun pitäisi astua esiin, Elena ajatteli. Minuthan hän haluaa eikä heitä. Hän itse sanoi niin. Minun pitäisi astua esiin ja kohdat hänet, niin ehkä hän päästää Bonnien ja Meredithin lähtemään. Mutta tulisesta raivosta, joka oli aamulla rohkaissut häntä, oli jäljellä vain tuhkaa. Hän ei kaikella tahdonvoimallaankaan pystynyt vapauttamaan kättään Bonnien otteesta, ei pystynyt tempautumaan irti.
Askeleet kuuluivat suoraan yläpuolelta. Hetkeksi tuli hiljaista, sitten törmästä kuului luisumisen litinää.

Sielunkumppani Adlibriksessä.

Smith, Lisa Jane: Vampyyripäiväkirjat 2 – Sielunkumppani (Vampire Diaries: The Struggle, 1991). Suomentanut Pirkko Biström. Otava, 2011.

Kommentit

 1. Hesarinkin arviossa muistaakseni ihan jotenkin kehaistiinkin näitä Vampire Diaries -kirjoja. Minulla on jonkinlainen houkutus tarttua näihin (tosin englanniksi varmaan), koska olen nolottavan koukussa kyseiseen tv-sarjaan :) Oletko tutustunut sarjaan, vaan vain näihin kirjoihin?

  Ymmärtääkseni hahmot ja tapahtumat ovat kai tv-sarjassa aika erilaisia kuin kirjoissa, joten ehkä on parempi pysytellä telkkarin parissa: en erityisesti innostunut Southern Vampire Mysteries -kirjoistakaan, vaikka rakastan True Bloodia :D

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että tällä kirjasarjalla on sittenkin jotain tarjottavana! Minäkin olen aivan koukussa tähän tv-sarjaan ja toinen tuotantokausi jo melkein katsottu (on muuten älyttömän hyvä!).

  Kirjojen lukeminen on kuitenkin aina parempaa, kuin tv:n katsominen. Laitetaan siis sarjan lukeminen uusintaharkintaan...

  VastaaPoista
 3. Hei Miia! :) En ole seurannut sarjaa telkusta. Yritin kyllä katsoa yhtä jaksoa bonustyttäreni kanssa, mutta se meni ihan pieleen, kun jouduin koko ajan kyselemään, että kuka toi on ja mitä tässä nyt on tapahtunut ym. :D

  Eli sarja ja kirjat ovat todellakin ihan erilaisia. Ainakin siinä jaksossa oli tapahtumia, joita ei ole tullut vastaan vielä näissä kummassakaan kirjassa, joten ne taitavat olla ihan tv:tä varten kirjoitettuja.

  Ehkä sun kannattaa kokeilla kirjaa ja jättää sitten loput lukematta, jos on liian erilaisia kin tv-sarja. :) Itse tykkään enemmän Sookie-kirjoista kuin tv-sarjasta, joten makuja on monia. :D

  VastaaPoista
 4. Oho, Emilie oli ehtinyt väliin. :) Hmm, ehkä mun pitää lainata jostain koko tuottis kerralla ja tutustua siihen, jos se kerran on niin hyvä. :D

  VastaaPoista
 5. Täytyypä siis katsoa, jos vaikka kirjastosta löytyisi englanniksi. Tai sitten päädyn, taas vaihteeksi, tilaamaan play.comista (halvat englanninkieliset pokkarit ovat kauhea paheeni). Tämä voisi nimittäin olla sopivan köykäistä luettavaa ja siten hyvää vastapainoa gradunlaadinnalle.

  Ja jos sarjaa päätät yrittää, niin se kannattaa mielestäni katsoa a) alusta alkaen, koska uusia tyyppejä ja tapahtumia tulee kauhealla syötöllä ja lisäksi b) reipasta tahtia, että kestää kärryillä. Nimimerkillä 1 1/2 tuotantokautta alle kuukaudessa :D

  VastaaPoista
 6. Joo, ehdottomasti sopii graduntekijän pään nollaukseen. Itse käytän siihen noita Harlequin Nocturne -kirjoja. :D

  Huomasin, ettei keskeltä kannata aloittaa, koska olin heti ihan pihalla. Koko tuottis sen on oltava, eikä mitään muuta. Yleensä saan itseni koukutettua todella helposti sarjoihin, joten eiköhän niin tämänkin kanssa kävisi. :)

  VastaaPoista
 7. Ostin vähän aikaa sitten englanninkielisenä 1-2 kirjat vampyyripäiväkirjoista... mutta huomasin että siinä on ihan eri nimiä, kuin tv ohjelmassa.. Esimerkiksi Elenalla onkin pikkusisko eikä Jeremy pikkuveljeä? onko siis suomenkielisissä oikein nimet vai eroaako kirja muutenkin tv sarjasta näin paljon? tykkään kyllä molemmimsta, mutta aikaisemmin tv-sarjaa katsoneena tuntui hassulta lukea kirjaa, jossa nimet oli erit.. Tykkään kyllä kyseisestä sarjasta tosi paljon :) kiitos vastauksesta jo etukäteen. :)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi, ihmettelysi on ihan aiheellsita. :) Kirjat ja tv-sarja poikkeavat todella paljon toisistaan. Kirjoissa Elenalla on tosiaan pikkusisko, eikä Jeremyä ole koko kirjasarjassa. Myös ystävissä on jotain eroja ja monien ulkonäöt ovat ihan erilaisia kuin tv-sarjassa. Samaa on ihmetellyt mm. Inka Kirjapinot-blogissaan: http://kirjapinot.blogspot.com/2011/07/lj-smith-vampyyripaivakirjat.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti