Siirry pääsisältöön

Pelkkää Finlandiaa!

Finlandia-palkintoehdokkaat julkaistiin tänään ja heti syntyi valtava kohu siitä, että yksi ehdokas ei ole sääntöjen mukainen, eli Suomen kansalainen. Iltasanomien Ota kantaa! -kyselyssä on kysymyksenä "Pitääkö Finlandia-ehdokkaan olla mielestäsi Suomen kansalainen?" Vastauksia on nyt 1884 ja Kyllä-vastauksia on 86 %. Siis mitä? Onko Suomen kansa oikeasti tuota mieltä? Eikö riitä, että kirja on suomalainen, julkaistu suomalaisessa kustantamossa ja kirjoitettu maan virallisella kielellä? Minua ihmetyttää ja kummastuttaa.

Niin, ne ehdokkaat ovat siis:
Joel Haahtelan Katoamispiste
Markus Nummen Karkkipäivä
Riikka Pulkkisen Totta
Mikko Rimmisen Nenäpäivä
Alexandra Salmisen 27 Eli kuolema tekee taiteilijan
Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä

Mitään noista kirjoista en ole lukenut, joten olen avoinna kenen tahansa voitolle. Toivottavasti hyvä kirja voittaa! Epäilen, ettei se voi olla Alexandra Salmisen kirja, koska hän on nyt silmätikkuna muutenkin. Vaikka olisihan se palkinnon valitsijalta aika hyvä kannanotto. Hyvä asia tässä kohussa on se, että ainakin Salmisen kirja saa nyt paljon huomiota.

Finlandia-ehdokkaista on nyt paljon juttua joka lehdessä ja blogissa. Esimerkiksi Inahdus-blogissa on paljon hyviä puheenvuoroja aiheesta.

Kommentit

 1. Iltasanommien gallupin kysymys oli yksioikoisesti muotoiltu.

  Minun mielestäni sääntöjä pitäisi viilata ja tiukka kansalaisuusvaatimus poistaa. MUTTA ei kesken kisan. Se on epäreilua niille, jotka eivät nyt ehkä osallistuneet, koska noudattivat tuota vanhanaikaista kansalaisuussääntöä.

  Juuri kuuntelin telkkarista perustelua sille, miksi Salmelaa ei diskattu: sitten ei kukaan voisi voittaa. En ymmärrä. Miksi ei?

  VastaaPoista
 2. Seija, ymmärrän täysin kommenttisi. Sääntö on huono, mutta on epäreilua, että sitä eivät kaikki noudata. Onkohan muuten koskaan ajateltu nostaa sitä palkintoehdokkaiden määrää vaikka kymmeneen?

  VastaaPoista
 3. Uskon että Salmela voittaa Helsingin Sanomain esikoispalkinnon. Pulkkinen Finlandian.

  VastaaPoista
 4. En tunne kilpailun sääntöjä mitenkään, vaan kommentoin ihan mutu-pohjalta pohjautuen siihen, mitä Finlandia-palkinto nimenä antaa minun odottaa. Varmaankin kyseessä pitäisi olla suomalainen kirja, ja lasken sen sellaiseksi jos se on suomalaisen kirjailijan suomeksi kirjoittama. Kansalaisuus on se ja sama.

  Yleisesti ottaen minkään kilpailun sääntöjä ei pitäisi kesken kaiken muuttaa, sillä se ei ole reilua ketään kohtaan. Poikkeuksena aivan ilmeiset virheet, ja tämä kansalaisuuskysymys ei selvästikään ole ilmiselvä asia.

  VastaaPoista
 5. On varmaan hyvä tarkistaa ja ehkä tuulettaakin niitä sääntöjä tämän kilpailun jälkeen. Minulla on hyvin kahtalaiset fiilikset siitä Salmelan osallistumisesta. Toisaalta on hyvä, että asia nousi esille, mutta toisaalta harmittaa niiden sääntöjen mukaan toimineiden puolesta.

  VastaaPoista
 6. Joel Haahtelan Katoamispiste voittaa Finlandian.

  VastaaPoista
 7. Hei anonyymi! :) En ole edelleenkään lukenut noista yhtään, mutta Haatelan voitto ei masentaisi. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti