Siirry pääsisältöön

Myytit ja legendat – ensyklopedia


Tein sattumalta aivan mahtavan kirjalöydön. Kirjan kansi ei ehkä ole kaikkein houkuttelevin, mutta sisältö on sitäkin antoisampaa. Philip Wilkinsonin Myytit ja legendat – ensyklopedia sisältää myyttejä ja tarinoita ympäri maailmaa: Kreikan ja Norjan jumalmyyteistä Pohjois-Amerikan korppimyytteihin ja Polynesian merellisiin jumaltarinoihin.

Kirja on yllättävän monipuolinen ja sisältää paljon tietoa. Toisaalta sen takia asioihin ei ole voitu paneutua kovinkaan pitkällisesti, mutta tällaisessa kirjassa se on mielestäni vain hyvä asia. Kirja toimii sekä hakuteoksena että mukavana selailtavana. Se sisältää niin paljon yksityiskohtia, että sen parissa viihtyy pidemmänkin aikaa. Myytit on myös jaoteltu selkeisiin ja loogisiin kokonaisuuksiin, jotka on helppo havaita jo ihan silmäilemällä.

Parasta kirjassa on sisällön lisäksi sivujen ulkonäkö. Visuaalisuus on minulle tärkeää, ja usein saatan vain hipelöidä kauniita kirjoja ja ihailla niitä. Tämän kirjan painos on kaunis ja itse asiassa aika juhlavan näköinen – se on kauniimpi kuin kansi antaa ymmärtää. Kirjassa on runsaasti kuvia ja piirustuksia ja painovärinä on käytetty myös kultaa. Yhdistettynä satunnaiseen mustaan pohjaväriin kullanvärinen painatus tekee kirjasta tyylikkään näköisen.

Kirja sopii kaikille myyteistä kiinnostuneille, olipa lukija sitten minkä ikäinen tahansa. Myytit ja legendat – ensyklopedia on myös erittäin hyvä joululahjaidea vaikka lukemisesta pitävälle nuorelle. Minä olisin ainakin ollut tällaisesta kirjasta ihan innoissani esimerkiksi lukioikäisenä. Ja näköjään olen myös näin aikuisenakin.

Lukunäyte sivulta 89:
Tanskalaiset, norjalaiset ja ruotsalaiset viikinkiryöstäjät saivat 700-luvun lopun ja 1000-luvun alun välisenä aikana mainetta armottomilla hyökkäyksillä Länsi-Euroopan rannikkojen yhteisöjä vastaan ja uskaliailla tutkimusmatkoillaan merikelpoisilla laivoilla. Vaikka nämä pohjanmiehet kehittivät riimuiksi kutsutun, kulmikkaisiin symboleihin perustuvan kirjoitusjärjestelmän, he eivät aluksi tuottaneet mainittavaa kirjallisuutta. Heillä oli kuitenkin rikas suullinen perimätieto, josta kehittyivät jotkin maailman mytologian mukaansatempaavimmista tarinoista.

Wilkinson, Philip: Myytit ja legendat – ensyklopedia. Readme.fi, 2010.

Kommentit