Siirry pääsisältöön

M.G. Soikkeli: Kuninkaantekijät

Kuninkaantekijät on hieno suomalainen fantasiakirja. Kirjoittaja, Markku Soikkeli, on kirjallisuudentutkija, joka on kirjoittanut tietokirjallisuuden lisäksi myös fantasia- ja tieteisnovelleja. Tämä kirja osoittaa, että Soikkelilla on myös pitkien fantasiatarinoiden taito hyppysissään.

Kirja kertoo Imantista, köyhästä naisesta, joka yrittää jumalansa johdatuksen avulla saavuttaa itselleen ja pojalleen paremman elämän. Imanti pääseekin oveluutensa ja jopa kovuutensa takia nousemaan lähelle vallanpitäjiä ja aatelisia. Nainen tarttuu kaikkiin tilaisuuksiin, joiden avulla on mahdollista hivuttaa poikaa hiukan parempaan asemaan ja onnistuukin tavoitteissaan yllättävän hyvin.

Kuninkaantekijät poikkeaa positiivisella tavalla fantasiakirjojen perinteestä, vaikka toki siinä on mukana myös monia genrelle tyypillisiä piirteitä. Minua ilahdutti erityisesti taitava sanankäyttö ja kirjan naisnäkökulma, jotka eivät ole liian yleistä fantasiatarinoissa. Soikkeli osoittaa, että suomi on loistava kieli myös eeppisen fantasian kirjoittamiseen. Hän kuljettaa lukijaa vakavien ja jopa uskonnollisten tapahtumien kautta humoristisiin hetkiin luoden näin kovin elämänmakuista kirjallisuutta.

Kuninkaantekijät on kustantanut pieni fantasiakirjallisuuteen keskittynyt Vaskikirjat-kustantamo, joka on keikkunut jo pitkään lopetusuhan alla ja on nyt nettisivujen mukaan lopettamassa toimintaansa. Surullista, mutta täysin ymmärrettävää. Markkinat ovat harmittavan pienet, vaikka kustantamo onkin julkaissut monia tärkeitä fantasiakirjoja, kuten Ellen Kushnerin Thomas Riiminiekan ja Michael Moorcockin Katso ihmistä!. Vaskikirjojen nettisivulla on myynnissä kustantamon jäjellä olevia kirjoja ja itse asiassa kustantamokin on myynnissä - eli sinne vaan shoppailemaan, jos kirjat tai kustannustoiminta kiinnostaa. Markku Soikkelin kotisivuilta puolestaan löytyy runsaasti artikkeleja, tietoa ja arvosteluja.

Lukunäyte sivulta 9:
Imanti seisoo laiturilla, aurinko on laskenut tai ehkä laskemassa, siitäkään ei saa varmuutta tällaisena huhtikuun pilvisenä päivänä, jolloin tuuli puhaltaa Bielehyrdeen märkänä meren puolelta.
Imanti katselee itään meren ylitse ja miettii mahdollisuuksiaan. Hän ei tiedä mitään meren takaisista maista, mutta tietää kaiken raudasta ja rakkauden tarpeesta. Samanlaisia lienevät rauta ja rakkaus kaikkialla?

M.G. Soikkeli: Kuninkaantekijät. Vaskikirjat, 2010.

Kommentit