Siirry pääsisältöön

Jean Echenoz: Pitkä juoksu


Luin Jean Echenozin Pitkä juoksu -kirjan ihan vahingossa. En jaksanut keskittyä reissussa omaan kirjaani, joten lainasin avomiehelläni luvussa olleen kirjan. Tosin olin kyllä itse suositellut sitä hänelle lukemieni ja kuulemieni arvioiden perusteella.  

Pitkä juoksu kertoo tšekkiläisen juoksijalegendan Emil Žátopekin elämästä ja samalla paljon muustakin kuin urheilusta. Se on kurkistus kommunismiin, jossa puoluejohto määrää, mihin kilpailuihin urheilija osallistuu ja mitä hän vastaa haastatteluihin.

Jean Echenozin kerrontaa on mukava lukea, sillä se kulkee kepeästi. Välillä kertoja rikkoo tarinan pintaa ja kommentoi suoraan lukijalle. Siitä löytyy esimerkki Helsingin Sanomien arvostelusta. Vaikka ei normaalisti urheilukirjoista pitäisikään, voi tämän huoletta lukea. Kirja on kaiken lisäksi todella nopealukuinen, joten se menee nopeana kirjavälipalana.

Kirja on hyvä muistutus siitä, miten sankareita luodaan ja tuhotaan – ja miten ihminen on aika voimaton yhteiskunnallisten aatteiden aallokossa. Kirja on varmasti myös sivistävä, vaikka en tiedäkään kaikkien faktojen paikkansapitävyyttä. Avomieheni ainakin huomautti, että kirjassa on sekoitettu maailmanmestaruudet ja maailmanennätykset keskenään.

Lukunäyte sivulta 15:
Kaikesta lempeydestään huolimatta hän panee pian merkille, että hän pitää myös kamppailusta: ensimmäisinä kertoina, jolloin hänet viedään juoksuradalle, hän panee peliin kaikki voimansa ja voittaa helposti sekä puolentoista että kolmen kilometrin matkat. Häntä onnitellaan, häntä kannustetaan, hänet palkitaan voileivällä ja omenalla, häntä pyydetään tulemaan toistekin ja hän tulee ja ryhtyy treenaamaan stadionilla, ensin pilan päiten mutta pian entistä totisemmin.

Echenoz, Jean: Pitkä juoksu (Courir, 2008). Suomentanut Erkki Jukarainen. Tammi, 2010.

Kommentit

 1. Haa, tuollaiset yllätyskirjat on kyllä usein hyviä. Ehkä pitäisikin pyytää miestä valitsemaan minulle joku kirja. Tai vaikka vaan jotain kaveripoikaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea! Tulisi ainakin tuuletettua omia lukutottumuksia. Minun tulee luettua lukupiirin ansiosta nykyään paljon monipuolisemmin kuin ennen. On hyvä, että joku muu välillä valitsee luettavat kirjat. :)

  VastaaPoista
 3. No nyt sain viimein tämän lainattua kirjastosta. Urheilukirja, joka kertoo muustakin kuin urheilusta, kiinnostaa.

  VastaaPoista
 4. On kiva kuulla sitten sun arvio. :) Aika hyvin on muuten jäänyt mieleen kirjan tapahtumia, sillä just joku aika sitten jossain puhuttiin Žátopekistä ja olin heti kartalla. :D

  VastaaPoista
 5. Terve! Sivusin juoksublogissani samaa teosta, ja lisäsin kirjoitukseeni linkin arvosteluusi. Hätäisenä kaverina unohdin kuitenkin varmistaa, että linkkaaminen on sinulle ok. Kerrothan mikäli asia häiritsee, niin poistan linkin.

  http://aleksijuoksee.blogspot.com/2012/03/mista-puhun-kun-puhun.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti