Siirry pääsisältöön

Kun kirjabloggari erehtyy...

Onneksi otsikon mukaisessa tapauksessa ei ole kyse mistään sen vaarallisemmasta kuin henkilökohtaisesta harmistuksesta. Kirjoja ilmestyy vuosittain niin paljon, että jopa runsaasti lukevan ihmisen pitää tehdä valintoja luettavien kirjojen suhteen. Monissa tapauksissa se on helppoa ja onnistuu aika hyvin. Tähän ikään mennessä olen oppinut jo melko hyvin arvioimaan, mistä kirjosta pidän ja mistä en.

Ongelmatapauksia ovat kiinnostavilta vaikuttavat kirjat kirjailijoilta, joilta en ole ennen lukenut mitään. Lukeako esimerkiksi juuri ilmestynyt uutuuskirja vai ei? Tällaisessa tapauksessa yritän muodostaa mielipiteeni kirjasta kustantamon esittelyn perusteella, ja joskus luen varovaisesti kirjan mahdollisia arvosteluja. Niidenkään perusteella lukupäätös ei silti aina osu oikeaan. No, eihän se olekaan vaarallista silloin, jos poimii luettavakseen kirjan, josta ei sitten pidäkkään. Minua kuitenkin kaihertaa jatkuvasti tieto siitä, että jokin lukematta jäänyt kirja voisikin paljastua mahtavaksi, jopa ehkä vuoden parhaaksi. Jos siis olisin valinnut sen luettavaksen.

Yksi tällainen lukematta jäänyt, mutta myöhemmin lupaavaksi osoittautunut kirja on Hanna van der Steenin Ennustus. Se vaikutti kiinnostavalta, mutta ei kuitenkaan ylittänyt lukemiskynnystä. Muutama viikko sitten satuin kirjakaupassa Ennustuksen kanssa vastakkain ja aikani kuluksi aloin silmäillä sitä. Ja hmph, satuin avaaman kirjan sellaisesta kohdasta, että en voinut olla ihastelematta rikasta kielenkäyttöä. Vahinko tuli korjattua osittain ainakin sillä, että kävelin kirjan kanssa kassalle. Nyt pitää lukea se ennen kuin sarjan uusin osa, Kirous, ilmestyy.

Toinen harmistuskirja on minulla juuri kesken. Fantasiaa ja scifiä rakastavaa ihmistä kyllä korpeaa, jos lukematta jäänyt kirja kipuaa sekä Tähtifantasia- että Tähtivaeltaja-palkintoehdokkaiden listalle. Harvoin yksi kirja sentään on ehdokkaana molemmissa kisoissa, eli sekä fantasia- että scifipalkinnon saajaksi. Kyseessä on China Miévillen Toiset, joka nyt ensimmäisten 50 sivun perusteella onkin ihan tuplaehdokkuustasoa. Pakko siis tunnustaa, että vikaan meni alkuperäinen ajatukseni tästäkin kirjasta. Mutta lukemalla tämänkin virheen voi onneksi korjata.

Vastaavia harmistuskirjoja on paljon muitakin, mutta nämä kaksi ovat nyt ajatuksissani päällimmäisinä. Kaikkea ei voi lukea, mutta ei ole myöskään aina helppoa löytää niitä parhaita kaikkien vuodessa julkaistavien kirjojen joukosta. Millaisia erehdyksiä sinulle on käynyt? Harmittaako jonkun kirjan meneminen ohi kirjatutkasta? Tunnustakaa ihmeessä – ja tarjotkaa minulle vertaistukea.

Kommentit

 1. Eikö olekin Ennustus mahtava kirja myös aikuiselle lukijalle? Ja yksi niista harvoista, jotka ovat saaneet minut nauramaan ääneen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on toistaiseksi vain pieni maistiainen siitä, mutta kohta nähdään, naurattaako minuakin! :)

   Poista
 2. Häpeäkseni tunnustan että yritin lukea Franzenin muutoksia parin sadan sivun verran, mutta en pysty, en kykene. Tiedän että kirjailija on arvostettu ja hänen kirjoistaan pidetään, minä vain tunnen tukehtuvani loputtomien kappaleiden suossa.

  Lohduttiko yhtään? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norkku, kyllä lohdutti! Voin saman tien tunnustaa, että en edes aio kokeilla tuota kirjaa. :D

   Poista
 3. Minä tunnustan sellaista, että blogi on saanut minut yrittämään, että lukisin "mediaseksikkäämpiä" ja "pinnalla" olevia kirjoja enemmän. Kun olen pannut merkille, ettei kukaan oikein lue niitä kirjoja, joista minä tykkään (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). Tämä on saanut aikaan sen, että olen oikeasti löytänyt tuoreiden kirjojen joukosta sellaisia helmiä, joihin en olisi muuten tarttunut. Mutta toisaalta olen ehkä jättänyt lukematta jotakin, johon olisin tarttunut ilman blogia.

  Nyt olen päässyt asian kanssa enempi tasapainoon ja uskallan jo tiputtaa lukulistalta pois suosittuja ja blogisavuja saaneita kirjoja, koska olen aika varma, etten pidä niistä. Siis en edes yritä, vaikka KAIKKI muut tykkäisivät kirjasta. Hyvä minä! Surullinen tosiasia (jota en millään tahtoisi hyväksyä), on se, että ihania kirjoja on ja tulee olemaan enemmän kuin koskaan ehdin lukea. Vähemmän ihanista puhumattakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, minustakin tuntuu, että olen päässyt tasapainoon lukemisen ja blogivinkkien kanssa. Välillä tulee ahnehdittua melko kiinnostavia kirjoja muiden arvioiden perusteella, mutta päasiassa kuitenkin osaan sanoa "ei" joillekin kirjoille. Mutta vähän ahdistaa se, ettei ehdi lukea niin paljon kuin tahtoisi - edes kaikki niitä kirjoja, joita oikeasti haluaisi lukea. Huoh. :D

   Poista
  2. PS: Tosi hyvä tunnustus! :)

   Poista
 4. Jostain syystä vasta kirjablogeihin eksyttyäni olen todella alkanut lukea kirjoja. Ennen vain menin kirjastoon fantasiahyllylle ja etsin sieltä kirjoja luettavaksi - useimmiten noista sattumalta napatuista kirjoista tuli luettua vain kaksi tai kolme kirjaa, joten moni kirja on jäänyt kuitenkin luettua. Nyt kuitenkin kirjablogien ansiota olen löytänyt paljon uusia kirjoja aika lailla laidasta laitaan, joten pisteet siitä. Helpompi tarttua kirjaan kun tietää jonkun jo lukeneen sen ja kommentoineen sitä. :)

  Joskus on myös jännä kaivaa omaa kirjahyllyään ja löytää sieltä kirja, jota ei ole lukenut aikaisemmin. Näin kävi pari vuotta sitten, kun löysin hyllystäni Kirjavarkaan. Se päätyi muutamien mutkien kautta kirjahyllyyni, mutten koskaan saanut luettua sitä. Vasta eräästä toisesta kirjasta luettuani sain tietää että sen kertojana on Kuolema, joten pakkohan se oli tarttua kyseiseen kirjaan ja tutustua Kuolemaan kertojana. Sen lukemiskerran myötä Kirjavaras on tullut yhdeksi suosikkikirjoistani. :D
  Aika monta muutakin lukematonta kirjaa löytyy minun hyllystäni, joten jos ei muuten lukemista löytyisi niin ainakin sitä penkomalla voisi löytyä jotain uutta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haltiamieli, hui! En edes uskalla ajatella, miten paljon kirjahyllyssäni on lukemattomai kirjoja... Ja unohdettuja. :D Sieltä löytyisi luettavaa kyllä varmaan aika pitkäksi aikaa, koska olen sellainen kirjahamsteri. Mutta silloin tosiaan voi tehdä ihania löytöjä omasta hyllystä ainakin silloin tällöin. :)

   Ja tervetuloa kirjablogien villiinnyttämään yltäkylläiseen kirjaelämään! Lukeminen ei varmasti enää koskaa lopu kesken sen jälkeen, kun on löytänyt samanmielisiä bloggareita, joiden listalta voi poimia kirjoja suoraan omaan lukupinoon. :D

   Poista
 5. Hih, luet Toiset! Mahtavuutta... :D

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Kirsi, tää vaikuttaa aika jännältä kirjalta. :)

   Poista
 7. Minusta tuntuu, että minulta menee kirjoja koko ajan ohi sitä vauhtia että woosh vaan kuuluu. Ja hei, minullakin on juuri yöpöydällä Toiset! En tajua miten sekin on mennyt jotenkin niin ohi, tajusin vasta kun jotkut (Liina ja Booksy?) sitä jossain muuten ohimennen hehkuttivat.

  Ohimenot ovat harmillisia, mutta onneksi aina voi paikkailla myöhemmin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, totta! Jälkipaikkailu pelastaa, tosin silloin menee taas joitain uutuuksia ohi. :D Loputon kierre on valmis.

   Poista
 8. Ja taas tuli luettavien listalle kaksi kirjaa, jotka ovat minulta toistaiseksi menneet ihan ohi...

  VastaaPoista
 9. No voi perkule... Pitääkö mun lukea nyt kans se Ennustus? :D Ja Toiset odottaa täälläkin vuoroaan...
  Sookie-kirjathan meinasi mulla mennä ihan ohi, kun traumatisoiduin Meyerin Houkutuksen jälkeen. Onneksi kaveri painosti lukemaan ne. Samainen ystävä aikanaan yllytti minut Potterien pariin - minä kun olin pitänyt niitä ihan turhanaikaisina lastenkirjoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morre, hyvä luottoystävä sulla! Älä enää yritä jäkittää hänen suosituksiaan vastaan. :) Kysy siltä, mitä se on mieltä näistä kirjoista! ;)

   Poista
 10. Ennustusta yrittänyt muutaman kerran, mutta aina se joteski lässähti. Olen varmaan liikaa kiinni vielä noissa vampyyreissä, ihmissusissa ja muissa yliluonnollisissa nuorten aikuisten rakkauskirjoissa, etten välitä muista ;) Viimeisin lukemani kirja on Starcrossed : Helena, jonka Angelini Josephini on kirjoittanut. Siinäkin yksi kirja, jonka ohitin aikaisemmin lentäen kun lukuhimoni, ,,huom. olen kirjaholisti:)),,oli horrosunessa.
  Kun nyt olen taas repsahtanut hyville urille, taidan antaa antaa kolmannen mahdollisuuden Ennustukselle,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentopallokoukuttaja, onneksi lukuhimosi on nyt oikeilla raiteilla! Joskus silti ei vaan pidä jostain kirjasta, vaikka niin luulisikin. Mutta joskus taas uusi yritys auttaa. :)

   Oletko lukenut muten Julia Kagawan Rauta-saagaa? Voisit tykätä siitä!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. Kirjailija ja sarja tuntemattomia minulle ja nyt on aivan pakko saada kyseinen sarja käsiini :)

   Poista
 11. Kirjablogeissa on se ongelma, että jos niitä lukee tarpeeksi montaa, vähintään joku on saanut lähes jokaisen kirjan vaikuttamaan niin kiinnostavalta, että se on pakko lukea. :-P

  Itse luen aika erilailla kuin (muut) kirjablogaajat (en tiedä voinko kutsua itseäni kirjablogaajaksi, kuin vain noin 1/5 tai alle postauksistani käsittelee kirjoja). Suurin osa lukemistani kirjoista on vähintään muutaman vuoden vanhoja ja esim. viimeisen puolen vuoden aikana suurin osa tuntuu olleen 1910-1960-luvuilla kirjoitettuja, vaikka en ole mitenkään erityisesti tähän ajanjaksoon tähdännyt. Tähän vaikuttaa osittain myös se, että ostan aika paljon kirjoja divareista.

  Nykyään kaikki on arvosteltua. En esim. mene yleensä ravintolaan syömään katsomatta etukäteen, mitä siitä on sanottu verkossa. Kaikki suosikkiravintolani ovatkin löytyneet arvosteluiden perusteella (täällä Amsterdamissa ravintoloita on niin paljon ja toisaalta minulla kavereita sen verran vähän, että arvostelusaitit toimivat kavereiden kommentteja paremmin). Joskus voi olla jännittävää kokeilla jotain uutta, josta ei ole lukenut yhtään arvostelua. :->

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, olet NIIN oikeassa. Kirjablogien seuraamisen myötä lukupinot ja -listat ovat kasvaneet moninkertaisesti. En tiedä, milloin oikein ne kaikki kirjat edes ehtisi lukea. :D

   Hyvä huomio tuo ravintoloiden arvioiminen. Minäkin nykyään googletan lähes kaikki mahdolliset tuotteet ja palvelut. Tosin päätös pitää usein tehdä ihan ristiriitaistenkin arvioiden valossa.

   Poista
 12. Erehdyksiä kyllä sattuu! Mulla on jotain ihmeellisiä alitajuisia ennakkoluuloja joiden vuoksi saatan ihan vaan kirjan ja kirjailijan nimen perusteella, sen kummemmin asiaa tiedostamatta, päättää etten ole kiinnostunut jostain, ilman että edes yhtään tiedän mistä kirja kertoo.

  Tilanne oli pitkään tuollainen esim. Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta -kirjan kohdalla. Nimi oli kyllä tuttu monesta blogista mutta en ollut lukenut yhtään arviota koska kirja ei muka ollut mua varten. Kunnes sitten luin yhden, vakuutuin, luin kirjan, pidin, pidin, pidin, ja nykyään Jääskeläinen on suosikkikirjailijani.

  Parempi kun en uskaltaudu edes ajattelemaan, että kuinkahan paljon muuta loistavaa kirjallisuutta olen onnistunut ohittamaan.

  Luin Toiset englanniksi ja tykkäsin - vaikka en edelleenkään ihan ymmärrä että mikä siitä oikeastaan tekee fantasiaa/scifiä. Kunhan on muuten vaan kummallinen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ennakkoluuloja löytyy multakin, yleensä sellaisia kirjoja kohtaan, joita on hehkutettu paljon. Paitsi nyt viime aikoina olen ymmärtänyt, että ihmisten tykkäämä kirja voi oikeastikin olla hyvä. :D

   Poista

Lähetä kommentti