Siirry pääsisältöön

Kirjamessuilla

Kirjamessut tulivat ja menivät, ja jäljelle jäi paljon hauskoja kokemuksia, mukavia ihmisiä ja hikistä tungosta. Olin messuilla kahtena päivänä, lauantaina ja sunnuntaina. Lauantaina oli Avain-kustantamon järjestämä kirjabloggaritapaaminen ja sunnuntaina oli lukupiirin kirjamessupäivä.

Parikymmentä kirjabloggaria kokoontui lauantaina kuulemaan kahta Avaimen käännöskirjailijaa. Kanadalainen Annabel Lyon on kirjoittanut Aleksanterin opettajan, jonka olenkin jo ehtinyt lukea. Belgialaisen Annelies Verbeken toinen suomennettu kirja on Kalanpelastaja. Se alkoi kiinnostaa minua nyt sen takia, että kirjan alku vaikutti juuri sopivasti koomisen synkeältä.

Kirjailijat kertoivat kirjoistaan ja olivat kivasti kiinnostuneita kirjabloggareista. Minua kiinnosti varsinkin Aleksanterin opettaja, jonka moderni kieli ja kirosanat ovat herättäneet huomiota. Lyon kertoi, että halusi nimenomaan asettaa kirjansa historialliseen kehykseen mutta nykyaikaisilla keinoilla. Hän myös kertoi, että kreikkalaisilla oli omat vastineensa v-sanoille ja muillekin, joten kiroilu ei ollut vierasta suurille filosofeillekaan. Olisin voinut kuunnella Lyonia enemmänkin, mutta ehkä sitten joskus toiste.

Myös Avaimen kustannuspäällikkö kertoi hiukan kustannusmaailman kuulumisia ja sen jälkeen meille bloggareille jäi vähän aikaa vaihdella omia kuulumisiamme. Aika kuitenkin loppui kesken ja bloggarit hajaantuivat omiin suuntiinsa. Minäkin kävin vähän kurkistamassa messuille ja ihmettelmässä tungosta. Oli hauska nähdä tuttuja ja saada lisää kasvoja bloggareille. Kiitos kaikille mukavasta seurasta, toivottavasti tavataan taas pian.

Sunnuntaina tapasimme sitten puolestaan lukupiirin kanssa ja sukelsimme hiukan rauhallisempaan messutunnelmaan. Tai ainakin minusta tuntui, että ihmisiä oli sunnuntaina vähemmän. Kuuntelimme Johanna Sinisalon haastattelua uuden Enkelten verta -kirjan tiimoilta. Tämä aiheutti minussa kuitenkin suurta harmistusta, sillä haastattelussa paljastettiin koko kirjan juoni, ja minulta meni lukukokemus piloille. Olen vasta lukemassa kirjaa ja nyt tekisi mieli jättää kirja kesken, sillä siitä katosi jännite. En olisi missään nimessä halunnut tietää kirjan juonta, ja uskon että Sinisalolla olisi ollut paljon muutakin kerrottavaa kirjasta – sen teemoista ja myyteistä kirjan takan. Kenkuttaa.

Onneksi sain lääkitä kenkutustani herkuilla, sillä British Fudge Companyn -karkkikauppa oli kuin suoraan Harry Potter -kirjoista. Valtavat toffeekokkareet odottivat poimimista! Makuja löytyi mitä mielikuvituksellisempia, ja on pakko tunnustaa, että minulla meni tälle pöydälle aika tavalla rahaa. Ostin messuilta myös palan ihanaa italialaista juustoa. Muuten messut olivat aikaisempaa sekavammat ja kaipasin selkeitä "katuja". Nyt tuntui, että jäi muutama soppi näkemättä, kun kaavoitus oli niin epämääräinen.

Ja mitä messuilta tuli sitten ostettua toffeen ja juuston lisäksi? Tein muutaman halvan löydön ja sitten panostin pienkustantamon kirjoihin. Tosin siinäkin meinasi tulla katastrofi, koska olin täysin unohtanut nostaa rahaa, eikä heillä ollut pankkikorttilaitetta. Onneksi messuilla oli sentään toinen pankkiautomaatti toiminnassa, joten jättipitkästä jonosta huolimatta sain onneksi rahaa, ja kirjat vaihtoivat omistajaa. Sain lisäksi pienen lisälahjan, kun tulin vielä takaisin, enkä tuhlannut rahoja matkalla automaatilta kojulle.

Uuteen kotiin pääsivät siis nämä:
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha, Thomas Glavinic: Toiveet, jotka toteutuvat ja Lena Huldén: Kuusijalkainen vihollinen sekä kaksi Kirjavan kirjaa: Patrick Rothfuss: Tuulen nimi ja Joe Abercrombie: Ase itse sekä ilmaiseksi saamani Raapaleantologia.

Kolme ensimmäistä löytyivät yhteensä kympillä. En ole niitä ennen lukenut, mutta PIJ:n kahdesta muusta kirjasta olen pitänyt. Glavinici puolestaan on blogeista tuttu. Tuo tietokirja sotiin vaikuttaneista ötököistä oli kolmas, joka piti löytää kympin nippuun, ja se vaikutti aika hauskalta. Kirjavan kirjat olivat normaalihintaisia, mutta päätin vihdoin ostaa ne, koska ne ovat olleet jo kauan ostoslistallani. Olen tyytyväinen ostoksiini, enkä tuhlannut mielestäni liikaa rahaa (paitsi ehkä toffeeseen). Hyvät messut sekavasta pohjaratkaisusta ja Enkelten veren spoilerista huolimatta.

Kommentit

 1. Oli kiva nähdä! Ja vau, hillitsit itsesi loistavasti, tuohan on suorastaan kohtuullinen kirjaostosisku! :-)

  Mutta olipas kurjaa tuo Sinisalon spoilaantuminen... höh.

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä kiva nähdä! ja olen varsin tyytyväinen ostossaldooni. :)

  Mutta Sinisalon kirjaan en ole tarttunut sen jälkeen. Hmph.

  VastaaPoista
 3. Todella suuri moka tuo kirjan juonen pilaaminen. Harmittaa puolestasi ihan valtavasti, sillä tiedän, että odotit tätä kirjaa ja sen lukemista innoissasi.

  VastaaPoista
 4. Oli mukava lukea sunnuntaisesta messupäivästä, sillä silloin jäin laiskana kotiin. :) En itse ehtinyt ollenkaan ruokamessuille ja voi tuota fudgevalikoimaa!!! Olen niin perso makealle, että onneksi en ehtinyt tuonne. ;)

  Harmi Sinisalon haastattelun kanssa. Mutta onneksi lauantainen Avaimen tilaisuus oli kaikin tavoin mukava. Oli tosiaan ilo nähdä muita blogisteja ja kuunnella kirjailijoiden mukavaa ja kiinnostavaa puhetta.

  VastaaPoista
 5. No voi harmi tuo spoilaaminen, mielestäni aluksi pitäisi ehdottomasti kertoa jos koko juoni paljastetaan. Kyseessä on kuitenkin niin tuore kirja että se on mielestäni aika yllättävä veto.

  Toffeet näyttävät ihanilta, harmi että minä en koskaan ehtinyt niihin saakka.

  PIJ:n Taivaalta pudonnut eläintarha on itse asiassa minusta parasta mitä Jääskeläinen on kirjoittanut (tarkoitan nyt siis koko kokoelmaa, en yksittäistä novellia). Ajan kanssa ne ovat vain muhineet päässä, nyt haluaisin palata nimikkonovellin lisäksi ainakin seuraaviin: Missä junat kääntyvät, Olisimmepa mekin täällä, se ajanhidastumisjuttu... Huhhuh. Sinulla on hyviä hetkiä edessä! Ja oli tosi kiva nähdä!

  VastaaPoista
 6. Hanna, edelleen harmittaa, kun vaan ajattelenkin asiaa. :(

  Katja, mulla vieläkin vähän nameja jäljellä, tuli ostettua niin iso satsi. :D

  Tessa, juuri niin! Spoilaukset pitäisi kieltää... Sain muuten alunperin vinkin PIJ:n kirjoihin ystävältäni, joka oli saanut vinkin anopiltaan, joka oli lukenut tämän kokoelman. :D

  VastaaPoista
 7. Hei Marjis olipa harmillista tuo kirjan juonen paljastaminen. Onneksi ei noin käynyt, kun olin kuuntelemassa Rannelan uuden kirjan haastattelua.

  Olen ihan samaa mieltä, että messut olivat hirveän sekavat! Minulla oli vaikeuksia löytää milloin minnekin. Tuli tunne, että en käynyt kaikissa tutuissa paikoissa kuin aikaisempina vuosina.

  VastaaPoista
 8. Sara, onneksi selvisit ilman juonipaljastuksia. :)

  En meinannut löytää takaisin sieltä pankkiautomaatilta sinne pienkustantajien kojulle, kun ei ollut selkeää katujärjestystä. Onneksi löysin kuitenkin. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti