Siirry pääsisältöön

Helsingin kirjamessut lähestyvät

Vuoden 2009 Helsingin kirjamessujen satoa.
Lokakuu on alkanut minun osaltani melko vähäsivuisissa tunnelmissa, sillä ensin veronsa voi flunssa, sitten työkiireet ja flunssan jälkeinen väsymys. Tällä viikolla avomieheni nuorempi tytär on myös asunut meillä, joten iltaisin olen "joutunut" katsomaan tv:stä True Bloodin kakkoskautta. Ja perustuuhan sekin kirjoihin... eh. Mutta siis asiaan.

Vaikka alkukuu ei olekaan ollut kovin kirjallinen, on kirjoja onneksi luvassa jatkossa enemmän. Kuun lopussa on nimittäin Helsingin kirjamessut. Kirjatapahtuman teema kiinnostaa minua tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna, sillä tämän vuoden teemamaa on Viro. Kyselin blogissani virolaisen kirjallisuuden perään reilu vuosi sitten, mutta suomennettua kirjallisuutta ei tuntunut kovin paljoa löytyvän. Nyt näyttää siltä, että messujen innoittama uutta kirjallisuutta Virosta on saatavilla enemmän myös suomeksi.

Tällaista kertoo myös Viron Kustannusyhdistyksen tiedote: "Messuille saapuu lähes viisikymmentä eri alojen vaikuttajaa presidentti Toomas Hendrik Ilveksestä alkaen. Mukana on lukuisia kirjailijoita, nykykirjallisuuden kärkinimiä, älymystön raskasta sarjaa, bestseller-kirjailijoita ja show-miehiä. Voi sanoa, että tämä vuosi Suomessa on Viron kirjallisuuden vuosi. Kevään ja syksyn aikana julkaistaan suomeksi ennätysmäärä virolaista kirjallisuutta, yli kaksikymmentä teosta." Samoilta sivuilta löytyy myös tietoa virolaisesta kirjallisuudesta ja messuille saapuvista kirjailijoista.

Vaikka messujen teemamaa ei kiinnostaisi, löytyy kirjamessuilta joka vuosi samat houkutteet: kirjoja, keskusteluja, kirjoja, kirjailijoita, kirjoja, esittelyjä, kirjoja ja kirjoja. Minulle messut ovat olleet myös aina ystävien tapaamista, ja uskon että tänäkin vuonna tulen näkemään messuilla ainakin lukupiiriläisiä, kirjabloggareita ja muita kirjallisia ystäviäni sekä kustantamoiden väkeä. Mukaan tarttuu toivottavasti myös (vain muutamia) hyviä kirjoja ja paljon hyvää mieltä.

En ole vielä kovinkaan tarkasti tutustunut ohjelmaan, mutta olen kuitenkin jo bongannut sieltä muutamia kiinnostavia puhujia ja aiheita. Joka vuosi kirjojen ystävä törmää kyllä ohjelman kanssa samaan ongelmaan: Liikaa mielenkiintoisia juttua ja liian vähän aikaa. Miten osaan valita juuri ne oikeat ohjelmat, joita menen katsomaan?

Oletteko tulossa kirjamessuille? Mitä odotatte messuilta eniten? Kiinnostako teitä teemamaa vai hamuatteko lähinnä uusia kirjoja ja messutunnelmaa? Minua kiinnostaa tällä kertaa kaikki messutunnelmasta teemaan. Odotankin messuja jo innolla. Ohjelmaan voi muuten tutustua Helsingin kirjamessujen sivuilla.

Kommentit

 1. Minä odotan kirjamessuja suurella innolla. Eniten odotan ehkä messutunnelmaa. Inhoan ruuhkia ja hikisyyttä, mutta jotain tavattoman hienoa onsiinä, että niin valtava määrä ihmisiä kokoontuu yhteen kirjojen vuoksi. Toki aion kuunnella joitakin keskusteluja, tavata tuttuja ja tuskin sieltä voi kirjaostoksiakaan poistua. ;)

  Toivon myös kovasti, että meille kirjabloggaajille tulisi jonkinlainen järjestetty tai spontaani tapaaminen.

  VastaaPoista
 2. Aikalailla samoja fiiliksiä on mullakin. :)

  Lisäksi unohtui mainita, että on aina kiva nähdä, millaisia osastoja kustantamot ovat laittaneet. Viime vuonna joku osasto oli todella kotoisa – se taisi olla Teoksen osasto, jossa oli sellainen ihana vanha kirjoituspöytä, tapetit seinissä ja kaikkea. :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin odotan innolla :-)

  Kävin oikein juhlallisesti ostamassa junaliput asemalta tänään, tuli odotuksen tunnelmaa... (Sitä paitsi oli pakko, kun käytin lippuhin lahjakorttia.)

  Ohjelmaan yritän saada lähituntumaa vasta tapahtuman kynnyksellä. Kirjapinoissa kahlailua, kivoja ihmisiä, ehkä kiinnostavia puhujiakin - ennen kaikkea läpitunkevaa kirjaintoilun tunnelmaa :D

  VastaaPoista
 4. Odotan myös innolla kirjamessuja ja eniten antikvariaattista osastoa, jonne painelen heti torstaina. Viro tietysti kiinnostaa ja menen varmaan joitain esityksiä kuuntelemaan. Kiva, jos kirjabloggaajat taas tapaavat toisiaan!

  VastaaPoista
 5. Saran tapaan minuakin taitaa himottaa eniten tuo antikvariaattiosasto. Olen yleensä messuilla aika levoton enkä malta kauheasti kuunnella mitään, mutta ehkä, ehkä.. Saa nyt tosin nähdä, voi olla että ehdin paikalle pinkomaan vasta sunnuntaina mutta eiköhän siellä jokunen opus ole vielä silloinkin jäljellä. :)

  VastaaPoista
 6. Minäkin odotan eniten eri kustantamojen osastojen ja antikvariaattien kirjojen läpi kahlailua. Muutama kirjailijaesiintyminen on myös jo pistänyt silmään ohjelmasta. Ja tietenkin Don Rosa. ;)

  Olisi kiva tavata muitakin kirjabloggaajia paikan päällä, joten toivottavasti jonkinlainen tapaaminen järjestetään!

  VastaaPoista
 7. Booksy, juhlallista tosiaan - ja ehkä myös tarpeellista, kun ajattelee viimeaikaisia junasekoiluja. Olisi kauheaa, jos jäisi vaikka ilman lippua! ;)

  Sara ja linnea, mä olen ylensä jo niin poikki siinä vaiheessa, kun on päästy antikvariaattipuolelle, etten jaksa enää siellä kierrellä. :D Pitäisi varata yksi päivä pelkästään sille puolelle, että voisi rauhassa katsella, löytyisikö jotain kivaa. :) Tosin olen huomannut, että usein on kirjojen hinnoissa selvää kirjamessulisää...

  Zephyr, olen myös huomioinut Don Rosan, vaikken kauhean tarkasti ole ohjelmaa vielä lukenut. :D Olisi kyllä mukava nähdä! :)

  VastaaPoista
 8. En ole kolmeen vuoteen päässyt Helsingin kirjamessuille ihan käytännön syistä (600 km välimatka), mutta tänä vuonna yritän järjestää itseni paikan päälle. Eli kovat ovat odotukset täälläkin päässä muutaman vuoden tauon takia! :)

  VastaaPoista
 9. sindean, mahtavaa, että sinäkin pääset. :) Mä en koskaan käynyt kirjamessuilla ennen kuin muutin Helsinkiin, mutta nykyään se on ihan must-juttu.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti