Siirry pääsisältöön

Pelaa ja pelasta vanhoja tekstejä!

Kuva: Digitalkoot
Jos minulta kysyttäisiin juuri nyt, kuka on tehnyt vuoden hienoimman keksinnön, niin vastaisin Kansalliskirjasto. Tai en tiedä, mistä idea on tullut, mutta ainakin se on mahtava. Nyt on nimittäin mahdollista pelata kahta myyräpeliä ja samalla auttaa Kansalliskirjastoa digitoimaan vanhoja tekstejä. Digitoinnissa siirretään siis painettua tekstiä digitaaliseen muotoon.

Vanhoja tekstejä on jo luettu koneellisesti, mutta esimerkiksi nimet ja epäselvät kohdat ovat menneet väärin. Pelien avulla sanoja tarkistetaan ja korjataan. Pelaamiseen tarvitaan ainakin toistaiseksi Facebook-tili. Minä olisin kyllä valmis auttamaan ihan ilman pelaamistakin, jos siihen olisi mahdollisuus.

Pelaamisen ja auttamisen ohella tulee muuten opittua lukemaan noita vanhoja tekstejä, sillä sivuilla on siihen vinkkejä. Kohta sujuu lukeminen kuin vettä vaan!

Tästä Digitalkoiden sivulle.

Kommentit

 1. Minäkin luin tässä jokin aika sitten tästä hankkeesta ja innostuin niin, että piti kirjoittaa siitä blogiinkin - onneksi sinä kirjoitit, kun minä unohdin.

  En ymmärtänyt ollenkaan, että pelastaminen tapahtuu pelin kautta. Minäkin olisin ollut valmis muutenkin pelastamaan tekstejä, mutta ehkä tuo pelaaminen innostaa useampia pelaamaan. Toivottavasti!

  VastaaPoista
 2. Mä kokeilin pelata ja oli se aika hauskaa :D

  VastaaPoista
 3. Onpas loistava idea, kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
 4. Tämä on kyllä mainio. Oli pakko kokeilla ja tähän voi suorastaan jäädä koukkuun. :)

  VastaaPoista
 5. Nopeasti muuten oppii tunnistamaan noiden vanhojen kirjainten merkityksiä kun vähän aikaa pelailee! Hauska idea kieltämättä. =)

  VastaaPoista
 6. Toi on tosi hauska idea, pitää kokeilla! Jos sulla on ylimääräistä rahaa (tai saat jonkun porukan kasaan), niin pelastamista voi harrastaa myös täällä: http://www.rahasto.kansalliskirjasto.fi/pelastakirja/

  VastaaPoista
 7. On toi kyllä hauskaa puuhaa. :D

  Welma, kiitos linkistä! Aika kallista on kyllä. :)

  VastaaPoista
 8. Mainio peli! Ja loistava idea.

  VastaaPoista
 9. Ihana Marjis, että kirjoitit tästä! Mie näinkin facebookissa tämän ja päätin, että pitääpä illalla kokeilla peliä. :)

  VastaaPoista
 10. Pelasin juuri tänään eka kertaa, hauska idea ja että siitä on vielä hyötyäkin!

  VastaaPoista
 11. Oi..Kuulostaa kivalta! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 12. Tää on kyllä upea idea! :)

  VastaaPoista
 13. Tuohon peliin jää koukkuun! :D

  VastaaPoista
 14. Mahtava idea! Harmi vaan, että naamakirjattomille on vain maksullinen vaihtoehto.

  VastaaPoista
 15. Teresita, höh, onpas tyhmää! Toivottavasti se muuttuu jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 16. Tämä asia on niin tärkeä, että laitoin blogiini ensimmäisen mainoksen. :D Tuohon ylös oikeaan palkkiin tuli siis linkki Digitalkoisiin. :)

  VastaaPoista
 17. Heips! Ajattelin vain ilmoittaa, että nyt meille naamakirjattomillekin on ihan ilmainen mahdollisuus tuohon. On vain lähetettävä sähköpostiosoite ja salasana, ja se riittää. Ja noita digitointipelejä on ilmeisesti tulossa sivuille tänä vuonna lisääkin.

  VastaaPoista
 18. Kiitos tiedosta, anonyymi digitoija! :) Mahtava juttu, että uusia pelejä on tulossa ja naamakirjattomillekin on avattu mahdollisuus osallistua!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti