Siirry pääsisältöön

Jeff Cox ja Marie-Pierre Moine: Maistuvat ruokayrtit

Kevät alkaa kirjamarkkinoilla jo heti alkuvuodesta. Ainakin jos uskomme kasvi- ja yrttikirjoja, joista ensimmäisen huomaisin jo tammikuussa. Tämä Jeff Coxin ja Marie Pierre-Moinen Maistuvat ruokayrtit kiinnitti huomioni vihreydellään. Keskellä talvea kaikki vihreä muistuttaa keväästä. Ja sitä paitsi kannessa komeilee basilika, yksi suosikkiyrteistäni.

Ensivaikutelma Maistuvista ruokayrteistä oli, että onpas näppärän kokoinen ja tyylikkään näköinen kirja. Kirja on nimittäin vain parikymmentä senttiä korkea ja mukavan paksuinen. Se jakaantuu neljään osioon: Ensin kerrotaan, mitkä yrtit sopivat yhteisiin ruukkuihin kasvamaan, ja esitellään suuri määrä yrttejä yksitellen. Sen jälkeen on osuudet yrttien kasvattamisesta, säilömisestä ja käyttämisestä. Kirjan yrtit on esitetty valokuvattuina irrallisina oksina, joten niiden yksityiskohdat on helppo havaita.

Maistuvat ruokayrtit -kirjasta huomaa sen, että se on käännöskirja. Yrttiluettelossa on nimittäin meidän oloihimme kovin eksoottisia kasveja, kuten sitruspuut, kapris ja currypuu. Yrttiluettelo on kuitenkin runsas, joten sieltä löytyy paljon niitä tuttujakin yrttejä. Ja voihan noita edellä mainittuja kasvattaa sisälläkin, vaikka se ei ihan helpointa olisikaan. Jokaisesta luettelon yrtistä on kerrottu perustiedot kasvattamisesta, keräämisestä ja käytöstä.

Kirjan ehdottomasti paras osio on kirjan loppupuolella – nimittäin reseptiosuus. Kirjassa on nimenomaan reseptejä yrteistä, eikä vain ruokaohjeita, joissa on käytetty yrttejä mausteena. Maistuvat ruokayrtit sisältää esimerkiksi kastikkeiden, marinadien, juomien ja salaattien reseptejä. Yrtit ovat näissä ohjeissa pääosassa, ja ne saavat kyllä veden kielelle. Minun tekisi mieli kokeilla heti ainakin yrttikermakeittoa ja sauce verdeä. Kirjan lopussa on vielä kätevät kaverikartat, joiden avulla voi valita ruokiin sopivia yrttejä.

Lukunäyte sivulta 14:
LÄHI-IDÄN AROMIT
Perinteiset ruoat Turkista Marokkoon saavat rikkaat, syvät makunsa tässä sinkkivadissa kasvavista yrttitarhan suosikeista. Tapana on tarjota ruokien rinnalla kuumaa minttuteetä, siksi valikoimassa on viherminttua ja toista teesuosikkia yrtti-iisoa.

Cox, Jeff ja Moine, Marie-Pierre: Maistuvat ruokayrtit (The Cook's Herb Garden, 2010) Suomentanut Susanna Paarma. Tammi, 2011.

Kommentit