Siirry pääsisältöön

Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina


Pidin todella paljon Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo -kirjasta. Tätä uutta kirjaa kohtaan minulla ei ollut kovinkaan suuria odotuksia, sillä harva kirjailija pystyy tekemään kaksi onnistunutta teosta peräkkäin.

Hänen varjonsa tarina on kertomus kaksosista, rakkaudesta, vanhenemisesta ja kuolemasta. Kaksosia lukuun ottamatta teemat ovat siis samoja kuin Aikamatkustajassakin. Parasta kirjassa onkin Niffeneggerin kyky kirjoittaa menettämisestä ja siitä, miten ihmiset kamppailevat läheisyyden ja etäisyyden kanssa.

Tarina kertoo samaan aikaan useita kertomuksia, jotka tapahtuvat talossa hautausmaan laidalla. Mies menettää rakastettunsa, kaksoset saavat erikoisen perinnön ja nainen jättää miehen. En kerro juonesta sen enempää sillä se on mielestäni muutenkin niin ennalta arvattava.

Kirja alkoi hyvin ja nautiskelin onnistuneesta kerronnasta. Loppupuoli kirjasta ei kuitenkaan oikein toiminut. Se jäi jotenkin epätasapainoon, kun tosia juonenpäitä pyrittiin sulkemaan liikaa ja toiset jäivät kovin avoimiksi. Kirjan olisi ehkä voinut lopettaa jo aikaisemminkin. Kirjasta jäi kuitenkin ihan hyvä fiilis, sillä kuten kirjoitin, teemat ja Niffeneggerin kirjoitustyyli toimivat erittäin hyvin yhteen. Mutta kokonaisuutana tämä oli jotenkin epätasainen teos. Tarinoista onnistunein ja koskettavin oli mielestäni Martinin ja Marijken tarina, josta myös seuraava pätkä on.

Lukunäyte sivulta 66:

Yö yöltä Martinin oli vaikeampaa palauttaa Marijke tarkasti mieleensä. Hän pelästyi ja kiinnitti seinille kymmeniä valokuvia Marijkesta. Jotenkin se vain pahensi tilannetta. Martinin elävät mielikuvat väistyivät kuvien tieltä: hänen vaimonsa, tuo oikea ihminen muuttui väriläiskiksi pienillä valkoisilla paperisilla suorakulmioilla. Martin huomasi, että kuvatkaan eivät olleet niin värikkäitä kuin ne joskus olivat olleet. Mitä kiihkeämmin Martin yritti pidellä hänestä kiinni, sitä nopeammin hän hiipui näkyvistä.

Niffenegger, Audrey: Hänen varjonsa tarina (Her Fearful Symmetry). Suomentanut Paula Korhonen. Gummerus 2010.

Kommentit

 1. Heippa! Kiva, kun tulit lukijakseni:) Minä luin Aikamatkustajan vaimon englanniksi. Se oli mielestäni melko erikoinen kirja. Siinä käsiteltiin mielenkiintoista teemaa, mutta monin osin kirja oli tylsä. Tahdoin lukea sen loppuun vain, jotta tietäisin, miten kirja päättyisi. Jotenkin jäi sellainen maku, että joku muu kirjailija olisi saanut samasta aiheesta paljon mielenkiintoisemman kirjan kirjoitettua...vähän niin kuin hyvä aihe olisi mennyt hukkaan, kun kirjoittaja ei ollut keksinyt mitään riittävän kiinnostavaa...vaikea selittää, mitä tarkalleen tarkoitan.

  VastaaPoista
 2. Minuun Aikamatkustajan vaimo teki ison vaikutuksen! Tykkäsin siitä todella. Aioin kysyä sinulta Marjis, mitä mieltä olet tästä kirjailijan toisesta kirjasta - ajattelin, että teema on Sinua kiinnostava - mutta löysinkin tämän aiemman postauksesi. Itse luin kirjan vasta nyt ja harmi kyllä, samaa mieltä tästä. Olit oikeassa, ei kahta peräkkäistä napakymppiä näköjään voi tulla.

  VastaaPoista
 3. Arja, ajattelin juuri jokin aika sitten, että on ihan kiinnostava nähdä, millainen kirjailijan seuraava kirja on. Tuntuu, että hänellä on paljon mielenkiintoisia aiheita ja ajatuksia, joten pidän peukkuja, että seuraava kirja olisi taas onnistuneempi. :)

  On muuten tosi kiva, kun näihi vanhempiin teksteihin tulee kommentteja, kun silloin tulee luettua itsekin nämä kirja-arviot uudestaan. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti