Siirry pääsisältöön

Muumikas väliaikatiedote


Olen täysin ihastunut näihin ruotsinkielisiin Muumeihin! En tiennytkään, että näissä on näin upeaa kieltä. Lukeminen on aika hidasta, koska en halua menettää mitään, joten katson sanoja sanakirjasta ja maistelen lauseita huolella.

Luen tällä hetkellä näköispainosta vuoden 1945 painoksesta Småtrollen och den stora översvämningen (suom. Muumit ja suuri tuhotulva). Tämä on siis ensimmäinen muumikirja, ja Jansson kirjoitti tätä sodan aikana 1939. Piirrokset ovat hurmaavia ja hassuja, sillä muumit eivät ole vielä löytäneet ihan kokonaan omaa muotoaan. Mutta tuo kieli on kyllä jotain aivan mahtavaa.

Lukunäyte s. 10–11:

Så fortsätte de alla tre, och tog med sig en stor tulpan för att lysa opp vägen. Men omkring dem tätnade mörkret mer och mer, blommorna lyste svagare under träder, och till slut slocknade de allra sista. Framför dem glimmade ett svart vatten och luften var tungt och kall.

Jansson, Tove: Småtrollet och den stora översvämningen. Schildts, 2005.

Kommentit

 1. Mä olen itsekin miettinyt Muumien lukemista ruotsiksi. En tiedä mistä oikein keksin tämän ajatuksen. Ruotsin kielen taitoni on kyllä ihan järjettömän huono, joten ajattelin ehkä, että lastenkirjoilla olisi hyvä aloittaa kielitaidon parantaminen. En myöskään ole lukenut muumikirjoja, paitsi ehkä yhden joskus lapsuudessa, joten siinä tulisi kaksi kärpästä samalla iskulla. Tämän postauksen perusteella saatan vaikka ryhtyä tuumasta toimeen.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa kokeilla! :) Ja kannattaa myös varutua sanakirjalla, sillä mulla se on ainakin ollut tarpeen. :D

  VastaaPoista
 3. Voi että, nyt mullekin tuli sellainen olo, että pitäisi lukea muumeja ruotsiksi. En kuitenkaan lue IKINÄ mitään ruotsiksi... Kun olin vähän aikaa sitten tutustumassa Tove Janssonin ateljeeseen, Toven veljentytär muuten kertoi, että Tove ja muu perhe olivat tyytyväisiä muumikirjojen suomenkielisiin käännöksiin, muunkielisiin kenties sitten eivät olleet, eivät ainakaan kaikkiin.

  VastaaPoista
 4. Olen huomannut, että noita Muumeja voi lukea ruotsiksi vaikka ei ymmärtäisikään sanoja, sillä teksti kuulostaa aika hauskalta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti