Siirry pääsisältöön

Guillermo del Toro ja Chuck Hogan: Vitsaus

Oletko siinä luulossa, että vampyyrit ovat karismaattisia, komeita ja melko ihania. No, paljon enemmän et voisi olla väärässä, mikäli uskomme Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin Vitsausta.

Kirja alkaa siitä, kun JFK:n lentokentälle laskeutunut kone pysähtyy paikoilleen ja sisältä löytyy parisataa kuollutta ja muutama huonossa kunnossa oleva ihminen. Koneen lastina on epämääräinen laatikko, jota ei kuitenkaan näy missään papereissa. Kaiken lisäksi laatikko katoaa – samoin kuin kaikki koneessa olleet ruumiitkin. Nykyaikaisilla tutkijoilla on käytössä edistynyttä tekniikkaa, joten matkustajien kuolemansyy selviää pian. Mutta eri asia onkin saada ihmiset uskomaan siihen, varsinkin kun vastapuolella ei olekaan pelkkiä vampyyreitä vaan rahaa ja politiikkaa.

Kirja on toimiva kokonaisuus kauhua ja jännityskirjallisuutta. Vampyyreitä ei romantisoida, vaan vampirismi on sairaus, joka leviää erittäin nopeasti. Kirjan vampyyrit ovat oikeasti ällöttäviä, zombiemaisia ja hyvin vaarallisia. Modernin maailman ja ikivanhojen uskomusten yhteistyö toimi kirjassa erittäin hyvin ja sai minut liimautumaan kirjaan kiinni. Uskaltaisin suositella tätä jopa sellaisille, jotka eivät yleensä vampyyrikirjoista perusta.

Seuraavaa osaa odotellessa voi katsella uusin silmin kaikenlaista vampyyrihömppää.

Lukunäytteen voi lukea täältä.

Kannattaa myös lukea Hreathemuksen arvio kirjasta.

Del Toro, Guillermo ja Hogan, Chuck: Vitsaus – Ensimmäinen kirja (The Strain). Suomentanut Risto Raitio. Tammi, 2010.

Kommentit

 1. Luin tämän eilen loppuun. Molemmat isosiskonikin tätä suosittelivat, ja toinen heistä ei nykyisin enää kauhusta piittaa (joskin Michael Crichton, Robin Cook ja Tess Gerritsen kelpaavat).

  Samankaltaisuus Justin Croninin Ensimmäisen siirtokunnan kanssa oli yllättävä, joskin molemmissa oli liian elokuvamainen kirjoitustapa. Nyt näyttää olevan muodissa ei-niin-kauniiden vampyyrien kuvaus, vastapainona edwardivismille.

  VastaaPoista
 2. Nafisan, elokuvaalisuus tosiaan häiritsi, kun se oli niin voimakasta ja vähän liian kaupallista. Mutta minusta on tosi mahtavaa, että vampyyreitä löytyy edelleen kauhustakin eikä pelkästään romantiikasta. Edwardivismi on muuten mahtava termi.:D

  VastaaPoista
 3. Ahhah! Löysinpäs. :) Serkkuni mainitsi tämän kirjan minulle muutama viikko sitten, mutta tottakai unohdin samoin tein kaiken muun, paitsi että kirjannimi alkaa V:llä, kun en tyhmyyksissäni kirjoittanut sitä ylös. Eikä serkkunikaan sitten osannut oikein sanoa, mitä kirjaa tarkoitin, selittäessäni jotain kovin epämääräista V:stä ja hiekasta kädellä. Jes Jes, Kirjastoooon! :)

  VastaaPoista
 4. Pääskynen, hihii, aika haituvaisilla vihjeillä yritit etsiä kirjaa. :D Onneksi löytyi! Minullekin on välillä käynyt niin, että olen muistanut kirjasta mitä kummallisimpia pikkuseikkoja, mutta silloin yleensä en ole myöskään kirjaa sitten löytänyt... :D

  VastaaPoista
 5. Niinpä niin, onneksi löytyi, kiitos sinun. :D
  Toinen kirja, jota varten olen pitänyt silmät ja korvat auki jo muutaman vuoden, on jokin kauan sitten lukemani lasten/nuorten kirja, jossa kerrotaan erään saaren asukkaista. Kaikilla saarelaisilla on keltaiset hiukset ja tiukka laki saarelle tunkeutujista. Sitten kerrotaan pojasta, joka kesämökkireissullaan vanhempien lähdettyä kauppaan, törmää tyttöön, joka asuu saarella. Kirjan kansi oli muistaakseni sellainen aikas tyylitelty ja sinisävyinen, mutta muuta en muista.
  Harmittaa aina ihan vietävästi, jos jokin hyvä kirja kokonaan unohtuu. :/

  VastaaPoista
 6. Pääskynen, nyt en kyllä osaa auttaa ollenkaan! :D En muista tuollaista kirjaa lainkaan lukeneeni. Ehkä sun pitäisi kysyä kirjastonhoitajalta? www.facebook.com/kysykirjastonhoitajalta.fragabibliotekarien

  VastaaPoista
 7. Onnistuu myös täällä: http://www.kirjastot.fi/kysy :)

  VastaaPoista
 8. Ou jee, voisihan tuota kokeilla, jospa joku vaikka tietäisi. Tuon kirjan lukemisesta on kyllä todella monta vuotta, olen ollut varmasti vielä ala-asteella silloin. Mutta ehkä se, että se on painunut mieleeni niin hyvin todistaa sen olevan hyvä kirja... :)

  VastaaPoista
 9. Pääskynen, kerro ihmeessä, jos saat kirjan selville! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti