Siirry pääsisältöön

Anu Kantola (toim.): Hetken hallitsijat – julkinen elämä notkeassa yhteiskunnassa

Toiveita tietokirjojen arvioimisesta kirjablogeissa on kuulunut jonkin verran. Viimeksi törmäsin niihin pyytäessäni palautetta 3-vuotisarvontani yhteydessä. Koska olen suorittanut tänä kesänä viestinnän perusopintoja, on tullut luettua myös paljon viestinnän oppikirjoja ja muita viestintää käsitteleviä kirjoja. Niiden taso on ollut hyvin kirjavaa, joten on ehkä syytä arvioida niitä hiukan blogissakin.

Tästä seuraavasta kirjasta on hauska kirjoittaa, koska se oli niin mielenkiintoinen ja lisäksi vielä hyvä oppikirjakin. Anu Kantolan toimittama Hetken hallitsijat – julkinen elämä notkeassa yhteiskunnassa kertoo julkisuuden muutoksesta, skandaaleista sekä muutoksesta poliitikkojen ja journalistien arvomaailmassa. Suuren painoarvon kirjassa saa pitkään mediassa vellonut vaalirahaskandaali syineen ja seurauksineen.

Minua kiehtoi Hetken hallitsijat -kirjassa eniten skandaalien osuus (Mikä onni, että sitä kysyttiin myös tentissä!). Arkijärjellä ajateltuna mediassa esillä olevat skandaalit on helppo luokitella vain skandaalihakuisen median tekosiksi. Asia ei kirjan tutkijoiden mukaan kuitenkaan ole näin yksioikoinen, vaan skandaalit kertovat myös esimerkiksi yhteiskunnan moraalin tiukkenemisesta. Toki skandaaleilla on huonojakin puolia, sillä ne keskittyvät usein yhteiskunnan kannalta tyhjänpäiväisiin asioihin.

Hetken hallitsijat -kirjaa oli mukava lukea. Se on oppikirjamainen siltä osin, että se esittelee ja kertaa aiheen huolellisesti. Kirja on kirjoitettu hyvin, ja se sopii mainiosti viestinnän alkeita opetteleville tai niille, joita aihe vain sattuu kiinnostamaan. Voinkin suositella kirjaa yleissivistäväksi tietopaketiksi ihan kenelle tahansa. Olen yllättynyt siitä, miten kiinnostava kirja oli. Se oli toki tenttikirja, mutta sitä oli oikeasti ilo lukea!

Reilu vuosi sitten julkaistu kirja on kaiken lisäksi ajankohtainen. Suurin ongelma noissa viestinnän tenttikirjoissa tuntuu nimittäin olevan tiedon vanhentuminen. On todella ärsyttävää lukea esimerkiksi tulevaisuuspohdintoja kuuden vuoden takaa, kuten joidenkin muiden kirjojen kanssa on joutunut tekemään. Tämän kanssa sellaista ongelmaa ei kuitenkaan ollut. Epäilen, että Hetken hallitsijat tulee kestämään aikaa melko hyvin, sillä se ei juurikaan hapuile tulevaisuutta kohti.

Lukunäyte sivuilta 29–30 (Anu Kantola):
Monet skandaalit kuvaavat yhteiskunnan muutosta. Aikaisemmin piilossa pysyneistä asioista tulee julkisia skandaaleja yhteiskunnan arvojen tai instituutioiden muuttuessa. Usein skandaalin aiheena olevasta moraalirikkomuksesta on eriäviä mielipiteitä: skandaali ei ole läheskään aina lakikirjaan perustuva oikeudenkäynti vaan julkista neuvottelua, jossa määritetään moraalin rajoja. Skandaalit ovat yhteinen sosiaalinen draama, jonka avulla yhteiskunnassa määritellään julkista moraalia ja neuvotellaan sen muutoksista. 

Hetken hallitsijat Gaudeamuksen ja Adlibriksen sivuilla.

Kantola, Anu (toim., kirjoittajat: Anu Kantola, Salli Hakala, Juho Vesa ja Jari Väliverronen.): Hetken hallitsijat – julkinen elämä notkeassa yhteiskunnassa. 229 sivua. Kansi: Satu Kontinen. Gaudeamus, 2011. ISBN: 9789524952071.

Kommentit