Siirry pääsisältöön

Ally Condie: Tarkoitettu – Tarkoitettu-trilogia 1

Huh, onpas kulunut aikaa viime kirjoituksesta! Kiireinen työ- ja opiskeluvaihe kuorrutettuna kaikenlaisella ylimääräisellä on imenyt voimat niin, etten ole saanut kirjoitettua edes arvioita kirjoista, jotka olen jo lukenut. Myös lukurintamalla on ollut hiljaista, sillä genreteoriat ovat sekoittaneet pääni, ja tuntuu siltä, etten tiedä mistään mitään.

Mutta onneksi osaan silti sanoa edes sen, mistä tykkään ja mistä en. Ja tämä Ally Condien Tarkoitettu on ehdottomasti tykkäyslistalla. Ahmin kirjan lähes yhteen menoon – ja onneksi olin silloin lomalla, koska meni vähän valvomiseksi. En vain pystynyt lopettamaan lukemista.

Tarkoitettu kertoo 17-vuotiaasta Cassiasta, joka elää täydellisen säädeltyä elämää Yhteiskunnassa. Yhteiskunta valitsee ihmisille puolisot, työpaikat ja valvoo unta sekä päättää kuolemasta. Virheen tai sabotaasin takia Cassia tutustuu Yhteiskunnan hylkiöön, Ky-nimiseen poikaan, joka avaa Cassian silmiä täydellisen yhteiskunnan virheille. Sen jälkeen mikään ei enää näytäkään samalta kuin ennen.

Kirjassa oli jossain määrin hiukan samanlainen tunnelma kuin Nälkäpelissä, vaikka Tarkoitetussa ei ollutkaan yhtä vauhdikasta menoa. Sen sijaan kirjassa oli hiukan pohdiskelevampi ote. Vaikka oikean ja väärän rajoja tutkittiin ja mietittiin, ei kirjassa silti ole päälle liimattuja opetuksia.

Parasta Tarkoitetussa olivat Cassian sisäiset pohdiskelut ja hänen miellyttävä persoonansa. Sen sijaan ihmisten välisten suhteiden kuvaukseen olisin toivonut enemmän syvyyttä ja särmää. Nyt kaikki oli koko ajan ihan hiukan liian mukavaa ja helppoa. Toisaalta nuo pehmeät suhteet kuvasivat myös osaltaan Yhteiskunnan tukahduttavaa vaikutusta.

Tarkoitettu oli joka tapauksessa erittäin viihdyttävää ja kiinnostavaa luettavaa. Se herättää pohtimaan monia asioita, kuten kirjoitustaidon merkitystä ja vapautta valita musiikkinsa, kirjansa, elokuvansa ja runonsa tuhansien, kymmenientuhansien ja satojentuhansien vaihtoehtojen joukosta. Kirjassa on nimittäin valittu kustakin lajista säästettäviksi vain 100 kappaletta.

Odotan mielenkiinnolla, miten tarina jatkuu tästä. Rakkaus odottaa ja yhteiskunta vahtii asukkaitaan. Tuntuisi oudolta, että jälkimmäinen asia muuttuisi kovinkaan radikaalisti trilogian aikana, mutta rakkausasia varmaan kehittyy. Seuraava osaa odotellessa voi lukea muiden bloggareiden arviota Tarkoitetusta. Niitä löytyy ainakin Katinkan kirjastosta, Yöpöydän kirjoista, Luetuissa maailmoista ja Vinttikamarista.

Lukunäyte sivulta 29:
Minun oma isoisoäitini oli yksi niistä kulttuurihistorioitsijoista, jotka melkein seitsemänkymmentä vuotta sitten olivat valitsemassa Sataa runoa. Isoisä on kertonut minulle tuhat kertaa, miten hänen äitinsä joutui olemaan mukana kun päätettiin, mitkä runot säilytettäisiin, mitkä taas menetettäisiin ikuisiksi ajoiksi. Isoisoäidillä oli tapana laulaa runojen osia tuutulauluina. "Hän kuiski ja lauloi niitä", isoisä kertoi, "ja minä yritin muistaa ne kun, hän oli poissa."

Tarkoitettu Tammen sivuilla ja Adlibriksessä.

Condie, Ally: Tarkoitettu (Matched, 2010). 326 sivua. Suomennos: Kaisa Kattelus. Tammi, 2011.

Kommentit

 1. Tuli tästä mieleen, että oletko lukenut Lauren Oliverin Deliriumia? Voisit tykätä!

  VastaaPoista
 2. Rooibos, en ole vielä, mutta se on kyllä lukulistalla! :)

  VastaaPoista
 3. Mä luin tänne kanssa ja tykkäsin tosi paljon! Ja samasta mistä sinäkin eli tuosta ajatustenherättämisestä. Minulla on jatko-osa koneelle ladattuna, mutta en ole vielä lukenut sitä. Pelkään vähän et onkohan sillä annettavaa kun tuo maailma tuli jo esitellyksi.... Pakkohan se on lukea kuitenkin.

  VastaaPoista
 4. Äää, olen vähän mulkoillut tätä kirjaa mutta en ole sitten osannut päättää tarttuako vai eikö, mutta nyt tuntuu että pitää kyllä ehdottomasti :).

  VastaaPoista
 5. Minä en ihan hirveästi itse tälle lämmennyt. Olihan tässä paljon hyvää ja vähän jotain erilaista, mutta mun mielestä kirjan hyvää ideaa ei oltu ehkä ihan täysillä osattu ammentaa. Jäi vähän harmittamaan, ettei kirjaa oltu sen enempää työstetty. Ainakin itse olisin jaksanut lukea enemmänkin yhteiskunnasta ja miten se toimii ja enemmän kuvailua ihan arkipäiväisistä tilanteista ja ihmisten henkisestä hyvinvoinnista tollasessa yhteiskunnassa jne.

  Mutta ei tämä huono ollut siltikään. Jatko-osa kiinnostais!

  VastaaPoista
 6. Anni.M, uskon, että seuraavasa kirjassa saadaan näkökulmaa niiltä raja-alueilta, eli maailmankuva varmaan syvenee. :)

  Tessa, lue ihmeessä. Tämä on oikein sutjakasti luettava välipala, vaika mullakin se odotteli luettavien listalla aika kauan. :D

  Katri, minustakin olisi voitu mennä hiukan syvemmälle asioihin, mutta ehkä tämä trilogia noudattaa sitä perinteistä kaavaa, että ensin päähenkilöt näkevät vain sen oman alueensa. Sitten seuraavissa kirjoissa päästään tarkemmin niihin valtarakenteisiin käsiksi. Saa nähdä! :)

  VastaaPoista
 7. Tätä lukiessa nousi mieleen muistikuvia jostain nuortenkirjasta, jota olen lukenut 80-luvun lopussa tai 90-luvun alussa. Siinä oli myös tämä "suljetun utopian" asetelma, muistan että kaupungissa kasvaneen päähenkilön piti kantaa selässään jotain valtavaa laitetta, joka teki kaikkea tärkeää. Sitten kun päähenkilö joten pääsi ulkopuolelle ja tutustui ikäiseensä muualla kasvaneeseen, hän (tietenkin) alkoi iloita siitä kun asioita piti tehdä omalla ruumiillaan ja näin hän voimistui ja notkistui eikä ollut enää teknologian orja. En kyllä yhtään saa päähäni, minkä niminen kirja tai kirjailija on ollut kyseessä.

  VastaaPoista
 8. Salla, oi, olisipa hauska tietää, mikä kirja tuo on. :) Minä en muista ainakaan tuohon törmänneeni. Ehkä joku muistaa?

  VastaaPoista
 9. Mä tykkäsin tästä kanssa tosi paljon! Oon samaa mieltä tuosta kanssa, että suhteita olisi voinut kuvata vähän syvemminkin, mutta siitä huolimatta kirjan maailma oli sen verran kiehtova, että kyllä sinne haluaa palata takaisin. :)

  VastaaPoista
 10. Jossu, Risingshadow-foorumilla on tieto, että seuraava osa, Rajalla, tulisi kesäkuussa, mutta muuta tietoa asiasta ei vielä ole. Olisipa kyllä kivaa, jos se jo silloin ilmestyisi. :)

  VastaaPoista
 11. Sinulla on erinomainen blogi! Kiitos kun pääsin käymään ja tulen varmasti uudestaan!

  VastaaPoista
 12. Lentopallokoukuttaja, kiva kuulla! Ja olet oikein tervetullut takaisin! :)

  VastaaPoista
 13. Tarkoitettu alkaa kiinnostamaan kovasti, kansikin on hieno! Täytynee laittaa lukulistalle, Nälkäpelikin on kyllä edelleen lukematta...

  VastaaPoista
 14. Villasukka, voi että! Sinulla on edessä siis paljon mahtavia lukukokemuksia! Kannattaa hankkia luettavaksi ne kaikki Nälkäpelit kerralla, koska muuten tulee murhe kirjan loppuessa. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti