Siirry pääsisältöön

Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss: Mausteiden matkassa

Kirsi-Marja Häyrinen-Beschlossin Mausteiden matkassa on kurkistus mausteiden historiaan. Kirjan alussa kerrotaan mausteiden yleistymisestä Euroopassa ja sen jälkeen käydään läpi eksoottisia ja tuttujakin maustekasveja. Jokaisen maustekasvin esittelyn jälkeen seuraa mausteeseen liittyviä tarinoita ja perimätietoa sekä käyttövinkkejä ja muutama resepti.

Kirjan viehätys syntyy sen lämminhenkisestä tunnelmasta. Pääpaino on tarinoilla, joita onkin koottu ympäri maailmaa. Kirja on myös kauniisti taitettu ja sen tyylin täydentää Sanna Pelliccionin maalaukset kasveista. Kirja sopii mielestäni mainiosti syksyyn, sillä sen mukana voi matkustaa lämpimiin mausteiden tuoksuisiin maihin.

Mausteiset reseptit kuulostavat todella houkuttelevilta ja helpoilta. Minulle ainakin tulee ihan vesi kielelle lukiessani esimerkiksi Ali Baban omena-kanelikakun, intialaisen emännän kardemummariisin tai grillatun inkiväärilohen ohjeita. Vielä en ole testannut reseptejä, mutta varmasti montakin niistä tulee kokeiltua.

Lukunäyte sivulta 35:
Suomalaisen mytologian mukaan puilla on sielu, niin myös katajalla. Puuhun on liitetty mystisiä voimia, ja sen on uskottu karkottavan noidat, peikot ja pahat henget. Katajaa kunnioitettiin, sillä se oli tärkeä hyötykasvi: se antoi marjoja ympäri vuoden, ja sen varresta ja oksista valmistettiin monenlaisia esineitä, kuten juoma-astioita ja eläinten pyydyksiä.

Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss: Mausteiden matkassa. Kuvitus Sanna Pelliccioni. Multikustannus, 2009.

Kommentit

Lähetä kommentti