Siirry pääsisältöön

Kuunneltua

Jollain keskustelupalstalla nuori lukija mietti, kelpuuttaako hänen äidinkielenopettajansa kuunnellun äänikirjan luetuksi jotain kurssia varten. En ollut koskaan tullut edes ajatelleeksi sitä mahdollisuutta, että äänikirja ei kelpaisi. Jos kuunnellun kirjan malttaa kuunnella samalla keskittymisellä kuin lukeminen vaatii, ei ole kirjan sisäistämisessä varmaan mitään ongelmaa.

Minä olen kuitenkin huomannut, että pelkkä kuunteleminen on paljon vaikeampaa kuin lukeminen. Kuuntelemisessa on se ongelma, että silloin helpommin harhaantuu tekemään jotain muuta. Kirja kädessä on jotenkin helpompi työntää muut asiat pois. Lapsena kuuntelminen onnistui paljon paremmin. Ehkä silloin osasi rentoutua ja unohtua tarinoiden pariin helpommin.

Minulla on koneella pari ilmaiseksi saatua äänikirjaa, jotka kuvittelin kuuntelevani joskus. Mutta jostain syystä en ole saanut sitä ensimmäistäkään loppuun. Joskus olemme suunnitelleet automatkoille ottavamme kuunneltavan kirjan, mutta sitäkään ei ole vielä kokeiltu. Silloin ei voisi keskustella ollenkaan ja tuntien istuminen autossa ihan hiljaa ei oikein houkuttele.

Millaisia kokemuksia teillä on äänikirjoista? Millaisissa yhteyksissä kuuntelette kirjoja?

Kommentit

 1. Itse kuuntelen lähinnä englannin- ja ranskankielisiä äänikirjoja autolla ajaessa pitkillä matkoilla.
  Äidinkielestä en uskalla sanoa juuta enkä jaata, mutta näin vieraan kielen opettajana sanoisin, että kuunneltu kirja ei kelpaa, jos tarkoitus on nimenomaan lukea. Jos tarkoitus on harjoittaa kuullunymmärtämistä, sitten ihan ok. Luetun- ja kuullunymmärtäminen ovat ihan eri asioita.

  VastaaPoista
 2. Jos joutuisin usein ajamaan yksin pitkiä matkoja niin saattaisi tullakin kuunneltua, tällä hetkellä ei kuitenkaan oikeastaan ole sellaisia tilanteita joissa mulla olisi äänikirjalle käyttöä. Ja muutenkin mulle menee asiat paremmin perille nähtyinä kuin kuultuina. Ei oikein mun juttu mutta kiva kun niitä on alkanut enemmän ilmestyä, varmaan monelle sopivat!

  VastaaPoista
 3. Pitkille yksinäisille automatkoille minäkin varmasti ottaisin äänikirjan mukaan. :)

  Villasukka: Hyvä pointti tuo vieraan kielen kuunteleminen, siinä se tosiaan on ihan eri asia. Ennen ruotsin yo-kokeita opettaja komensi meidät kuuntelemaan ruotsinkielistä radiokanavaa. Nykyään voi lainata vaikka ruotsinkielisen Potterin kirjastosta. Se on kyllä mielestäni houkuttelevampi vaihtoehto. ;)

  VastaaPoista
 4. Meillä oli kerran automatkalla äänikirja. Meinasimme nukahtaa, kun rauhallinen miesääni puhui ja puhui ja itse piti olla hiljaa... Ei rohkaiseva kokemus.

  Luen työmatkalla, mutta jos kärsisin esim. matkapahoinvoinnista, voisin hyvinkin kuvitella kuuntelevani äänikirjoja, tosin se vaatisi paljon totuttelua. Peruskouluaikoina tein itse äänikirjoja :) Luin etenkin vieraiden kielten koealueita nauhalle ja kuuntelin korvalappustereoilla. En kyllä tiedä, oliko siitä apua, sillä nykyisin en opi mitään kuuntelemalla, vain lukemalla ja kirjoittamalla.

  VastaaPoista
 5. Tämä on kyllä vähän vanha teksti, mutta pakko silti kommentoida. Mä en osaa vieläkään pitää kirjoja ja äänikirjoja ihan saman asiana. Vieraissa kielissä se on ihan eri asia, että kuunteleeko vai lukeeko kirjan. Äidinkielessä se on vähän niillä rajoilla, että lasketaanko kuuntelukin.

  Itsellänikään ei ole periaatteessa paljoa tilanteita, joissa voin äänikirjaa kuunnella. Kun en siis osaa olla tekemättä mitään samalla ja pelkästään kuunnella. (normaaleja kirjoja lukiessa se keskittyminen toimii jotenkin eri tavalla) Saatan kuunnella kirjaa tiskatessa tai jos teen jotain muuta vastaavaa puuhastelua, esim. järjestelen tavaroita tai teen käsitöitä.

  Olen laittanut myös MP3-soittimeen äänikirjoja bussimatkoja varten. Töissäkin kuuntelin äänikirjoja, kun olin toimistotöissä. Olen vetänyt varman päälle ja kuunnellut oikeastaan vaan ennestään tuttuja kirjoja, suurimmaksi osaksi lastenkirjoja. Ainakin töissä ollessa kun pitää keskittyä töihinkin samalla, on siis vaarana että välillä saattaa mennä jotain ohi kirjasta, niin tutun kevyehkön kirjan kuuntelu on kannattavampaa.

  VastaaPoista
 6. Hyviä huomioita! Mä en ole edelleenkään kuunnellut kirjoja juuri yhtään. Olen ajatellut, että käsitöitä tehdessä se voisi olla hyvä idea, mutta silloin katson yleensä TV:tä. Töissä olen joskus yrittänyt opiskella kieliä kuuntelmalla, mutta en voi keskittyä samaan aikaan töiden tekemiseen ja kuunteluun, joten en ole ajatellut myöskään kokeilla siellä äänikirjaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti