Siirry pääsisältöön

Salla Simukka: Jäljellä

Salla Simukka on pitkän linjan nuorisokirjailija, mutta minulle tämä Jäljellä on ensimmäinen hänen kirjansa. Siinä minua houkutteli tietysti yliluonnollinen osuus.

Jäljellä kertoo Emmistä, joka ei ole vielä löytynyt todellista kutsumustaan. Tulevaisuuden Suomessa on outoa, jos 15-vuotias ei vielä osoittanut erityistä lahjakkuutta mihinkään suuntaan. Emmi onkin jäänyt kaveripiirien ulkopuolelle, ja hänestä tuntuu, että hänen perheensäkin väheksyy häntä. Eräänä päivänä Emmi huomaa, että kaikki muut ihmiset ovat kadonneet, mutta mikään ei kerro miksi.

Minulle tuli Jäljellä-kirjaa lukiessa harvinaisen voimakas halu kurkistaa kirjan loppuun. Kirjan juoni on nimittäin niin kutkuttava. Simukka tarjoaa lukijalle joitain ehdotuksia ihmisten katoamisen syyksi, mutta kumoaa ne sitten kuitenkin pian. Lisäksi jännitystä kasvattavat oudosti ilmaantuvat ja katoavat runonpätkät, jotka tuntuvat ohjaavan Emmiä tiettyihin suuntiin. Tarinan pinnan alla tuntuu olevan jotain hyvin merkillistä.

Jäljellä-kirjan teemoja ovat yksinäisyyden erilaiset käsitteet. On erilaista olla yksinäinen keskellä muita ihmisiä kuin olla yksinäinen silloin, kun muut ihmiset ovat kadonneet ympäriltä. Lisäksi kirja pohtii itsensä hyväksymistä ja vahvuutta olla oma itsensä muiden joukossa – jopa silloin, kun tuntuu, etteivät muut hyväksy tai ymmärrä. Emmin kasvutarina ei vielä tämän kirjan perusteella ole kokonainen, mutta ehkä se täydentyy seuraavassa, Toisaalla-kirjassa.

Vähän haluan kyseenalaistaa tarinan sijoittamista tulevaisuuteen, ellei siihen sitten nouse jotain ihan selkeää syytä kirjan jatko-osassa. Toki tuo lasten jakaminen taitojensa perusteella ryhmiin on ajatuksia herättävä kehitelmä, mutta onko se riittävä peruste tarinan sijoittamiseksi tulevaisuuteen? Samaan vieraantuneisuuden ja yksinäisyyden teemaan olisi päässyt käsiksi myös nykyajassa, jolloin teho olisi voinut olla jopa parempi. Voi tietysti olla, että joudun perumaan puheitani seuraavan osan myötä. On aika vaikea arvioida tätä kirjaa ihan vielä.

Ja siitä ajatuksesta onkin helppo siirtyä väääh-osastolle. En meinannut kestää nimittäin Jäljellä-kirjan loppua ollenkaan. On aivan hirvittävän julmaa lopettaa kirja tuollaiseen kohtaan, jossa jotain ratkaisevaa on juuri selviämässä, mutta sitten sitä ei kerrotakaan. Voihan vehnänen! Näin sitä pidetään taas hullua jännityksessä, sillä päässä pyörii pelkkiä kysymyksiä. Lisäksi olen lukenut kirjan sivuilta, että tulossa ei olisi ihan perinteinen jatko-osa, joten on siis vain maltettava odottaa. Väääh!

Jäljellä-kirjasta löytyy arvio myös Saran kirjoista, sekä tällainen kirjatraileri:


Lukunäyte sivulta 38:
Yöllä kuului äkkiä kauhea ääni, kuin jotain suurta olisi repeytynyt. Emmi heräsi sydän jyskyttäen. Meteli oli kova ja ikkunan takana välähteli. Vasta kun rankkasade lankesi armottomana ja moukaroivana, Emmi tajusi heränneensä ukonilmaan. Hän katseli ukkosmyrskyä ikkunasta ja mietti, tästäkö se alkaisi.
Oliko nyt aika?

Jäljellä Tammen ja Adlibriksen sivuilla.

Simukka, Salla: Jäljellä. 221 sivua. Kansi: Ea Söderberg. Tammi, 2012. ISBN: 9789513165758

Kommentit

 1. Onpas hyvä että varoitit tuosta lopusta! Inhoan tuollaisia... taidan odottaa tämän kanssa, että jatko-osa ilmestyy. Sitten voi lukea molemmat :-)

  VastaaPoista
 2. Luin arviosi vain silmäillen ja palailen myöhemmin lukemaan tarkemmin, sillä minulla on tämä seuraavana lukuvuorossa. Vaikuttaa kyllä äärimmäisen kutkuttavalta. :)

  VastaaPoista
 3. Hei Marjis, arvasin, että tulet lukemaan tämän! Todella kutkuttavaa ja oikeastaan nyt on jotain odotettavaa syksyksi huom. Booksy! Lukukokemus on varmasti erilainen, jos lukee kirjat putkeen, kun siis arvoitus selviää heti (jos siis selviää!)Nyt voi spekuloida vielä mielessä ja kehitellä teorioita. Tekisi mieli keskustella enemmänkin kirjasta Marjis, mutta kun ei viitsi paljastaa muille sisältöjä...

  VastaaPoista
 4. Minuakin tämä Simukan kirja kiinnostaa kovasti, kiitos jo Saran kirjoittaman arvion - ja nyt sinun, mutta taidan ehkä sittenkin malttaa mieleni niin kauan että jatko-osa ilmestyy. Kuulostaa siltä että kirjat olisi mielekkäintä lukea peräkkäin. :)

  VastaaPoista
 5. Ihan uusi nimi minulle, eikä tuttu lajikaan, mutta kuulostaa kiinnostavalta! Toivottavasti jatkoa on tulossa pian :)

  VastaaPoista
 6. Ennestään vieras nimi minulle, mutta kuulostaa hyvältä! Heti tuli muuten mieleen, että paitsi, että tuo lasten luokittelu kykyjen mukaan viittaa tulevaisuuteen, niin toisaalta se voisi kyllä viitata Neuvostoliittoonkin muutama vuosikymmen sitten. Ainakin noin niin kuin tosi karkeasti.

  Tommoiset jatko-osalliset sarjat on kyllä vähän rasittavia, toisaalta se, että tarina ei selviä yhdessä osassa, saa minut vähän vierastamaan tätä. Joskus nimittäin tuntuu, että moniosaisissa kirjoissa asiaa ei saada selväksi oikein koskaan.

  VastaaPoista
 7. Olen lukenut pari Salla Simukan nuortenkirjaa ja pitänyt niistä, joten tämä kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta. Tuo loppu vähän mietityttää, kun olen jatko-osien suhteen aina jotenkin kärsimätön. Mutta ainakin pääsisi spekuloimaan, kuten Sara kirjoitti. :)

  VastaaPoista
 8. Vastaan teille kaikille nyt yhteisesti, että älkääpäs nyt alkako jarrutella tämän lukemista! Jos minä kärsin, niin teidänkin pitää! :D

  Ei vaan, kyllä ymmärrän myös tämän odotuksen tarkoituksen. Ei kirja ollut niin paksu, etteikö sitä toista osaa olisi voinut kirjoittaa tähän mukaan, joten olen varma, että kirjailijalla on ihan tarkoitus tälle julmalle lopetukselle. ;) Todellakin olisi hyvä päästä jonkun kanssa keskustelemaan ja pohtimaan syitä, seurauksia ja tulevaa. Ja sitä ei, hei, tapahdu kovinkaan usein!

  PS: Hyvä idea Tessalta tuon Neuvostoliitto! Minulle ei tullut edes mieleen se.

  VastaaPoista
 9. Luin ite just äsken tään ja jos totta puhun niin vähän tönkkö aina välillä. Ideasta pidän aika paljon, mutta lopetus oli aika omituinen, vaikka jatkoa tuleekin. Aion kuitenkin jatko-osankin ilman muuta lukea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Micce, joo, ei voi oikein kyllä jättää lukematta sitä jatkoa, kun silloin ehkä jäisi tarinasta jokin ulottuvuus kokonaan pois. Mielenkiintoista nähdä, miten se toinen osa tukee tarinaa. :)

   Poista
 10. Kirja vaikuttaa lupaavalta! Minulla on odottanut tämä hyllyssä lukemista jo tovin, mutta taidan pitkittää aloitusta lähemmäksi toisen osan ilmestymistä... ;) Tuo traileri oli muuten ihana, meni ihan kylmät väreet selkää pitkin. Harmi, että kirjatrailereita tehdään vielä aika vähän, mutta olisi mukavaa, jos ne yleistyisivät. :)

  (Minusta on ihanaa fiilistellä leffojenkin kohdalla trailereita ensin ennen katsomista ja sitten tunnelmiin voi palata vielä jälkeen katsomisen, kuten Nälkäpelin kohdalla. Sen traileria käyn aina välillä kurkkimassa palatakseni leffan tunnelmaan... Sori tämä sivupolku tässä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinidean, sivupolut ovat aina tervetulleita! :D Minustakin on tosi mahtavaa, että tehdään kirjatrailereita. Ihan pienilläkin jutuilla saadaan aikaan kiinnostavia pätkiä. Hmm... pitääpä käydä katsomassa, jos tuohon kakkososaan olisi jo olemassa traileri! :)

   Poista
 11. Luin kirjan ja se oli huikea! Mutta... toi loppu oli suorastaan järkyttävä :D ei noin voi lopettaa! Mutta se koukutti vain etsimään käsiinsä kirjan kakkososan :)

  VastaaPoista
 12. Luettuani arvostelusi tuli heti hirveä into päästä lukemaan tämä kirja! Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja koukuttavalta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti